Afvalputje van ’t land

Peter Brouwer 13.11.2020

Afgelopen woensdag kwam T.C.Tubantia met een groot artikel over het dumpen van vervuilde bagger in 20 diepe plassen in Oost-Nederland. Twee van de 20 genoemde plekken liggen in Twente.

Wij moesten gelijk denken aan het Rutbekerveld. En ja, iets verder in het artikel werd inderdaad melding gemaakt van het Rutbekerveld. Dit artikel was voor de fractie aanleiding om het college van B&W een aantal vragen over deze kwestie te stellen.

Gisteren haalde Theo Hakkert het ook al aan in zijn dagelijkse column. We zijn zo langzamerhand in Twente het afvalputje van het land aan het worden. Gasolie opslag op De Marstede in zoutcavernes: bij de zoutwinning zijn in het verleden (jaren 80) olie lekkages ontstaan. Die zijn enkele jaren gelden ontdekt. En het opruimproces is nog steeds gaande.

Het injecteren van zout afvalwater afkomstig van oliewinning in Schoonebeek in de lege gasvelden onder Noordoost-Twente is er ook eentje.

Al deze dossiers hebben de afgelopen jaren voor beroering en ook (milieu)schade aan de Twentse bodem gebracht. De fractie Burgerbelangen vraagt vraagt zich dan ook af waarom wij, als het gaat om de bodem, hier in Twente de problemen die elders ontstaan moeten oplossen?