Hoe gaan we met elkaar om in de raad van Enschede

Marc Teutelink 12.10.2018

Afgelopen maandagavond, 8 oktober, was er weer een raadsvergadering. In principe kon deze gezien worden als de eerste na de verkiezingen met grotere inhoudelijke onderwerpen op de agenda. De verschillende nieuwe partijen en nieuwe raadsleden hadden hier hun vuurdoop, de zogenaamde maidenspeech. Naast twee inhoudelijke agendapunten, OV65+ en het zonnepark op de Schukkinkweg, stonden er ook een aantal actuele moties op de agenda: voorrangsregeling van vergunninghouders en de vlag in de raadszaal.

Aanvankelijk begon de beraadslaging prima: men debatteerde scherp maar absoluut inhoudelijk en dat kan en mag ook. De manier waarop we met elkaar omgaan als raadsleden van de Enschedese raad was, ondanks onze politieke verschillen, altijd prima en professioneel. Net als bij de F-jes in het voetbal: “Je speelt op de bal en niet op de man!”. Daar heb ik altijd met trots over gesproken.

Al snel werd de toon in de raadsvergadering echter scherper, onderbraken raadsleden elkaar tijdens interrupties en werden er beschuldigingen heen en weer geslingerd op een manier die wij in Enschede niet kennen, sterker nog … ook niet willen kennen. Ja, je hebt je politieke verschillen, maar er werd altijd samengewerkt en op een nette manier gedebatteerd. Elkaars moties overtreffen vanwege interne irritaties is niet alleen dom, maar levert nu ook nog eens niets op: “Waar twee honden vechten om een been, loopt de derde er mee heen!”. Jammer.

Burgerbelangen ziet dit met lede ogen aan en hoopt dat raadsleden hier ook goed over na denken en dan hopelijk tot de conclusie komen dat samenwerken veel meer oplevert dan het kopiëren van de Haagse retoriek. Daar zijn wij in Enschede veel te nuchter voor en daarvoor zijn onze lokale uitdagingen veel te groot.

Laten we het vooral “gewoon samen doen”