Vriendelijker parkeerbeleid

Marc Teutelink 11.11.2016

Burgerbelangen Enschede maakt zich al jaren sterk voor een vriendelijker parkeerbeleid en wil derhalve af van het systeem om per (gestart) uur af te rekenen. Het is wat ons betreft te gek voor woorden, dat je voor een bezoek van een paar minuten aan de binnenstad moet betalen voor het hele eerste uur. Volgens ons kost dit de burger onnodig veel geld en stimuleert dit niet om in de gemeentelijke parkeergarages te parkeren.

Tijdens de behandeling van de programmabegroting zagen wij dat er een overschot is van € 600.000 terug vloeide naar de algemene middelen. Dit was voor ons dan ook een prima moment om eens een goed gesprek te hebben met de Wethouder over het nu overgaan naar betalen per eenheid. Wij hebben die vraag dan ook gesteld aan Wethouder Hans van Agteren en tot ons genoegen wist de Wethouder ons te melden dat er wat aan stond te komen met betrekking tot het betalen per eenheid in de parkeergarage, maar óók iets voor het tegemoetkomen in de parkeerkosten in de “van Heek” parkeergarage voor bezoekers van het ziekenhuis MST.

Vandaag is ons bekend geworden wat dat dan is: De gebruikers van de van Heek parkeergarage gaan van zoals het nu is € 2.70 voor het eerste uur en voor daarna € 0.20 per eenheid, nu vervolgens € 0.50 per eenheid (circa 11 minuten) betalen en dat zonder het hoge starttarief. Wil je nu even snel een bloemetje halen in de binnenstad, dan kost dit geen € 2.70 meer, maar slechts € 0.50. Daarnaast is het maximale aantal uren waarover betaald moet worden gelijkgetrokken aan de andere parkeergarages en gaat van 8 uur naar 5 uur. Langparkeerders betalen dan geen € 20.80, maar maximaal € 13.50. Hiermee komt de gemeente dan ook tegemoet aan de klachten van de MST patiënten. Het betreft hier wel een proef die wordt geëvalueerd in begin 2017.

Burgerbelangen Enschede is blij met deze ontwikkeling en we zijn dan ook zeer benieuwd naar de uitkomsten van de proef in 2017.