Ambachtsschool wordt verkocht; koste wat kost!!

Albert Veldt 18.04.2013

Tijdens de laatste stadsdeelvergadering voor het Centrum kwam de verkoop aan de orde van de ons aller bekende Ambachtsschool aan de Boddenkampsingel.

Een gebouw van voor de vorige eeuw en met recht een Rijksmonument.
Als commissieleden lieten we ons weer eens verrassen. De Ambachtsschool blijkt nog voor 5,5 miljoen in de boeken te staan terwijl de dagwaarde rond de 3,5 à 4,0 miljoen ligt. Wethouder Welman betoogde dat verkoop noodzakelijk is omdat de jaarlijkse rente-, onderhouds- en energielasten op ruim € 350.000 uit komen. Dat drukt te zwaar op onze begroting.
Welman benadrukte dat als de hoogst biedende op 1,5 miljoen uit kwam dan desnoods maar verkocht moest worden. Wat ons overigens ook bevreemd is dat ondanks toezeggingen van ons grondbedrijf toch nog panden een boekwaarde hebben boven de marktwaarde. Hier had allang op afgeschreven moeten worden!

Dus werd ons een voorstel gepresenteerd om het monumentale pand via aanbesteding te verkopen aan de hoogst biedende. Daarvoor moet wel een krediet vrijgemaakt worden van € 750.000 om het pand verkoopklaar te maken en op te vrolijken.
Wij hebben met dit voorstel niet in kunnen stemmen. Wij zijn er wel voor om het pand via inschrijving aan te bieden, maar gooi er geen extra geld tegenaan. Beter is om te kijken of er een geïnteresseerde is en dan te kijken of die partij gunningwaardig is gezien het feit dat het een rijksmonument is. Dat er kosten gemaakt moeten worden in dit proces zien wij ook wel, maar kom dan met een realistischer voorstel.