Gemiddelde reistijd vanuit Enschede scoort slecht

Albert Veldt 09.12.2011

Eigenlijk is bovenstaande stelling niet eerlijk, want de best bereikbare plaats in Nederland ligt uiteraard centraal-midden van het land. Toch willen wij aandacht vragen voor onze positie op de lijst, want dat wij op de 317e plaats staan van alle globaal 450 steden wordt medebepaald door de reistijd (lees snelheid) met de trein (OV). Eemnes, de meest bereikbare plaats in Nederland heeft geen station, dus daar rekent men de auto en OV met elkaar mee, het dichtstbijzijnde station is daar Hilversum of Bussum.

Hoe verder van het centrum van het land, hoe lager men scoort dat is logisch en we moeten niet de illusie hebben dat Enschede bij de eerste tien zal kunnen scoren.
Enschede zou echter wel beter kunnen scoren als de reistijd per trein korter zou zijn dan de huidige tijd van praktisch 3 uur, terwijl we er met de auto praktisch 2 uur over doen. Dit is een vergelijking naar de verst gemiddelde plaats, dus bijvoorbeeld Middelburg.
De score wordt aanmerkelijk beter als de reistijd van de trein hetzelfde wordt als met de auto en daarom hebben wij als Burgerbelangen Enschede al eerder aangegeven een Schipholexprestrein te willen hebben, die alleen in Hengelo, Deventer, Apeldoorn, Amersfoort, Amsterdam Zuid en Schiphol stopt. Op die manier ben je in ongeveer 105 minuten ( 1¾ uur) op Schiphol waar je met de auto minimaal 2½ uur voor kwijt bent.
Naar Amsterdam reis je, zoals het er nu voor staat met de auto sneller dan met de trein, dat is slecht voor het milieu, de zenuwen en kost bovendien nog eens handen aan parkeergeld. Wij begrijpen dan ook niet dat er binnen dit college geen werkgroep is die constant contact heeft met de NS om te zorgen dat de treinverbinding (dag én nacht) ons snel van hier naar Centraal Nederland brengt en weer terug. Goed voor het Toerisme, voor de forens en dus voor de economie en werkgelegenheid.