Berichten van 07.04.2011
Politie en cameratoezicht in Enschede.
In de laatste raadsvergadering is het handhavingsbeleid in Enschede besproken. Omdat Burgerbelangen blauw (politie) op straat belangrijk vindt was dit voor ons aanleiding om Burgemeester Den Oudsten, die daarvoor verantwoordelijk is, hierover te ondervragen.
Belangrijk voor ons waren de vragen, of er in de toekomst minder politie in Enschede op straat komt en of het cameratoezicht dat er nu is uitgebreid gaat worden.
De burgemeester gaf aan dat er gelukkig in Enschede nauwelijks bezuinigd gaat worden qua mankracht. Wel is het zo dat er wat verschuivingen gaan optreden. Voorheen waren er stadwachten actief en die functie wordt langzaamaan vervangen door “handhavers”, dit zijn mensen die, anders dan stadswachten, BOA rechten hebben, dus Buitengewoon Opsporing Ambtenaar zijn. Dit houdt in dat deze handhavers dus mensen kunnen verbaliseren en eventueel aanhouden. Burgerbelangen steunt deze activiteiten uiteraard.
Betreffende cameratoezicht, gaat deze dienst ook uitgebreid worden, het heeft zich in de afgelopen jaren bewezen, qua preventie, maar ook qua opsporing omdat via de beelden daders kunnen worden geïdentificeerd en aangehouden. Raadslid van D66, de heer Sundaram, viel de burgemeester bij en verheugde zich op de uitbreiding en de innovatie van de systemen. De overige raadsleden, ikzelf en burgemeester den Oudsten waren zeer blij verrast. De burgemeester memoreerde dan ook aan het feit dat er in het vorige college er nog fel werd gedebatteerd over cameratoezicht en dat D66 daar toen fel tegenstander van was i.v.m. de wet op de privacy.
Wat dat betreft is Burgerbelangen blij dat steeds meer landelijke partijen verstandig worden en op onderdelen ons lokale partijprogramma gaan volgen.
Verkapte proefontsluiting Keppelerdijk?
Regelmatig zit ik te hameren op de ontsluiting van Oost. Zo heeft Burgerbelangen wel eens geopperd om de Keppelerdijk open te stellen. Dit kon op weerstand rekenen van direct omwonenden van de paaltjes.
Deze rood-witte paaltjes spelen een hoofdrol in het ontsluitingsverhaal. Verkeersdeskundigen hebben duidelijk aangegeven dat dit in feite geen (gewenste) situatie is. Hoewel ik het vaak niet met hen eens ben, kon ik het deze keer wel begrijpen. En toch heb ik onlangs gevraagd om hier eens een drie dagen durende proef te doen. Maar nee, te gevaarlijk, het kon dus niet. Enfin, de werkgroepen zijn gevormd, de proef rotonde Oostweg is geweest, en nu maar even aankijken.
En dan plotsklaps moet er riolering aangelegd worden ten behoeve van het nieuwbouwproject “De Uitkijk”. Wel heel begrijpelijk, maar daarmee worden de Avondroodvlinder, en deels de Heidevlinder volledig onbereikbaar. Maar niet getreurd, automobilisten worden omgeleid, en dat is dan mooi meegenomen.
Vanaf maandag 11 april t/m 06 mei volgt u dus route “A”. U kunt het stadsdeel dan bereiken en / of verlaten via ……….de Keppelerdijk. Een proef van vijf weken? Ik wens alle weggebruikers veel succes vanaf 11 april met deze beproeving.
Zuidlus
Steeds duiken er artikelen op om de Zuidlus eenrichtingsverkeer te maken, omdat het voor fietsers te gevaarlijk is en er voor aparte fietspaden geen ruimte is. Daar zijn wij geen voorstander van.
Op de Zuidlus tussen V& D en de Brinkstraat behoeven helemaal geen fietsers te rijden.
Die hebben verschillende andere mogelijkheden om komende van richting Ripperdastraat naar richting Brinkstraat of Boulevard/Gronausestraat te fietsen. En deze zijn nog veiliger ook.
Dus is het veel beter om de fietser te weren van de Zuidlus en dan hoeft de Zuidlus dus ook geen eenrichtingsverkeer worden.
Detailhandelsavond bij de Kamer van Koophandel
Op woensdag 6 april werd er door het MKB een detailhandelsavond gehouden in het gebouw van de Kamer van Koophandel aan de Hengelose straat te Enschede. Aanwezig waren ongeveer 100 personen uit de middenstand van Enschede alsmede enkele raadsladen en ambtenaren. Onze wethouder Marijke van Hees leidde de avond en deze liep via een presentatie, over koopstromen en leegstand van winkels, naar een forum om te kijken wat de gemeente hier in haar beleid aan kan doen.
Als vertegenwoordiger van Burgerbelangen vond ik de discussie zinvol. Toch moet mij van het hart dat er vanuit het college nog steeds onvoldoende rekening wordt gehouden met de stagnering in bevolkingsgroei. Mede daardoor en de economische recessie zitten we nog steeds in een situatie waarbij consolidatie een must is. Immers als er winkels leegstaan en je blijft winkels bijbouwen doen we iets niet goed!! Datzelfde geldt ook voor woningen!! Als de woningmarkt op slot zit moet je stoppen met bouwen, of moeten we bouwen voor leegstand? En wat te denken van de woningprijzen als we door blijven bouwen? Dat zelfde geldt voor winkels en industrieterreinen, we blijven het roepen, maar het komt nog steeds niet over in dit college en zijn ambtenaren.
Als we consolideren en inbreiden, renoveren en werken aan kwaliteit zijn we goed bezig. Willen we de koopkracht behouden dan moeten we niet inzetten op uitbreiding, maar op het aantrekkelijk maken van onze stad. Citymarketing kan daar een belangrijk middel voor zijn. Maar ook een goede bereikbaarheid. Leegstand van winkels zouden we tevens kunnen pareren door de eerste drie jaar aan de ondernemer aan te bieden dat hij geen gemeentelijke belastingen hoeft af te dragen. Wat ons betreft gaan we die discussie graag in de raad aan.
Social Media