Fietsers vogelvrij op de Kuipersdijk / Tiemeister

Marc Teutelink 17.10.2021

Zoals u allen weet, en wellicht ook in de krant heeft kunnen lezen, is de Kuipersdijk één van de meest drukke routes binnen Enschede. Het kruispunt Kuipersdijk/Wethouder Beverstraat is zelfs misschien wel het meest drukke van de gehele gemeente. Dat was deze week vooral goed te merken toen de stoplichten op het kruispunt Wethouder Beverstraat/Kuipersdijk verkeerd waren afgesteld, wat files tot ver buiten de stadsgrens veroorzaakte.

Burgerbelangen Enschede maakt zich al heel erg lang hard voor een rustiger en veiliger Kuipersdijk. Zo hebben wij met de Hornbach afgesproken dat uitgaand verkeer richting de Kuipersdijk verboden is (enkel rechtsaf in en rechtsaf uit). Dit zal een slok op een borrel schelen in onze optiek, maar is niet genoeg. De drukte en de verkeersveiligheid van de Kuipersdijk blijft ook onze onverdeelde aandacht hebben bij alle andere nieuwe ontwikkelingen in de toekomst. 

Één specifiek punt op de Kuipersdijk is al jaren een doorn in ons oog en dat is de oversteek Teimeister/Kuipersdijk. Al 45 jaar mengen de leerlingen van het Stedelijk Lyceum (Scholengemeenschap Zuid) zich met de hard rijdende hordes auto van en naar de binnenstad, met een grote hoeveelheid (bijna) ongelukken tot gevolg.

Jaren later werd de Diekman Es gebouwd met de ontsluiting ook via de Tiemeister. Fietsers moeten nu opletten op verkeer van de Kuipersdijk én van de Diekman Es en dat op een weggetje waarbij geen ruimte is gemarkeerd voor fietsers. Daarna kwam de Nettorama en gingen de leerlingen ipv naar BP Diekman, naar de Nettorama voor hun dagelijkse versnaperingen. Naar de Nettorama is geen voetgangerspad noch is daar een fietspad, fietsers moeten de uitrit van de BP en de Nettorama gebruiken als inrit. 

U kunt zich voorstellen wat een gevaarlijke situatie dit oplevert, rond een weg die steeds drukker en drukker wordt en waar ook nog eens heel erg hard wordt gereden. En dat er hard gereden wordt bleek ook wel toen er op verzoek van Burgerbelangen Enschede een camera de snelheid en de hoeveelheid auto’s ging tellen. De maatregelen die reeds zijn genomen hebben in onze optiek niet veel effect gehad. 

Burgerbelangen Enschede heeft in het verleden al eens de mogelijkheid van een rotonde geopperd, maar dit is niet alleen duur, maar door gebrek aan fysieke ruimte heel lastig in te passen. Desondanks zijn wij wel mogelijkheden die helpen. Zo kan er op de fietsoversteek een verkeersheuvel worden aangelegd, kan er een linksaf en rechtsaf vak worden gecreëerd bij de uitrit van de BP / Nettorama, waar geen fietsers meer mogen fietsen en oversteken. Dit voorkomt ook zoveel mogelijk dat auto’s het fietspad blokkeren en fietsers geen halsbrekende toeren hoeven uit te halen om auto’s te ontwijken. Aan de zijkant van de uitrit (de groenstrook aan de boskant) kan vervolgens een fietspad worden gecreëerd, zodat fietsers veilig kunnen fietsen richting de Nettorama zonder te worden geschept door auto’s. Daarnaast pleit Burgerbelangen Enschede voor ruimte voor fietsers op de de Tiemeister; dit kan door de weg breder te maken en expliciet fietsstroken te creëren.

Onlangs kwamen wij in contact met bewoners van de Diekman Es, sommige met kinderen op Stedelijk Lyceum. Ook zij maken zich erg veel zorgen over deze “kruising”. Zij hebben zich ondertussen verenigd en zijn een handtekeningenactie gestart. Burgerbelangen vindt dat er echt wat moet gebeuren op deze plek. Het is geen kwestie of, maar een kwestie wanneer, er weer een aanrijding plaatsvindt. 

Daarom zullen wij aan het college vragen gaan stellen over deze situatie. Hopelijk vergezeld met een grote hoeveelheid handtekeningen van betrokken omwonenden.