Molenstraat 6-8

Ben Sanders 17.09.2021

Aan de Molenstraat op de plek van het huidige uitgaanscentrum ’t Bölke, komt een mooi levendig wooncomplex met commerciële voorzieningen

voormalig ’t Bölke

’t Bölke speelde een belangrijke rol in de homo-emancipatie, met bezoekers uit zowel Nederland, België en Duitsland. Het is de oudste homo discotheek en gay sauna van Nederland en België die in de afgelopen jaren vele internationale prijzen heeft gewonnen als mooiste en beste gay discotheek van o.a. de BeNeLux. De laatste paar jaren was het Bölke ook gemeentelijke trouwlocatie en diende het uitgaanscentrum steeds vaker als locatie voor bijvoorbeeld bruiloften en bedrijfsfeesten.

Aanvankelijk was ’t Bölke een normale dancing voor hetero publiek, maar in 1972 werd de zaak overgenomen en werd er een homozaak van gemaakt. Dancing ’t Bölke, vermoedelijk een Twents woord voor stier, was destijds gevestigd aan de Molenstraat 22, enkele tientallen meters van de huidige locatie. Na diverse exploitanten werd ’t Bölke in 1990 overgenomen door Frans Loohuis en Hans Oude Heuvel. Zij sloopten het oude interieur eruit en maakten er een moderne disco van, die op 26 april 1991 geopend werd.

De nieuwbouw op de plaats van uitgaanscentrum ’t Bölke is onderdeel van de herontwikkelingsplannen voor Centrumkwadraat. Het huidige ‘t Bölke maakt plaats voor de levendige stedelijke woonomgeving met commerciële voorzieningen en horeca op deze markante bekende plek.

Aan de Molenstraat

De naam ‘t Bölke als markante en bekende zaak heeft voor Enschede en ver daar buiten, zoveel betekend dat de naam ’t Bölke wat mij betreft niet verloren mag gaan. Burgerbelangen Enschede stelt dan ook voor om voor het nieuw te bouwen complex nu al vast te stellen dat het complex de naam krijgt waar veel mensen goede en mooie herinneringen aan hebben, n.l. “Havezate ’t Bölke”