Visie landelijk gebied

Barry Overink 13.07.2021

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Enschede een toekomstvisie voor het grote buitengebied heeft. De visie gaat over het beschermen van de unieke groene kwaliteiten én over activiteiten die het landelijk gebied levendig en krachtig houden. Het fraaie buitengebied is een goed bereikbare ‘achtertuin’ voor alle inwoners van Enschede. Dat maakt Enschede uniek.

Rondje Enschede

Als BBE willen wij graag dat zoveel mogelijk mensen kunnen recreëren of sporten in dit mooie gebied, maar wij beseffen ons ook dat er een veel te groot aantal inwoners in en buiten onze stad nog niet altijd bekend zijn met deze schoonheid. Daarom willen wij hier meer bekendheid aan geven en hebben wij een motie ingediend voor ‘’Het rondje Enschede”. Op dit moment zijn er wel een paar fietsroutes maar het is allemaal versnipperd en dat is zonde!

Daarom willen wij dat er meerdere uitgebreide routes worden gemaakt rondom en door Enschede, voor fietsers, wandelaars, sporters, ruiters etc. Middels een interactieve kaart of app kun je Enschede telkens weer op een nieuwe manier ontdekken. Langs deze routes zou je niet alleen alle bezienswaardigheden moeten laten zien, maar ook alle rustpunten, B&B locaties, boerderijwinkels en sportfaciliteiten etc. zodat het ook een echte beleving gaat worden. De kosten die hiermee gepaard gaan, moeten wat BBE betreft dan ook worden bekostigd uit de huidige inkomsten van de toeristenbelasting; zo komt het geld ook weer ten goede aan hetgeen waarvoor het wordt afgedragen.

Rentmeesterschap

Maar het unieke buitengebied van Enschede, dat sterk wordt gekenmerkt door de vele landgoederen van uit de textieltijd, is ook kwetsbaar en heeft veel aandacht en onderhoud nodig. Het lijkt vaak vanzelfsprekend dat onze natuur zo prachtig is, maar niets is minder waar. Het vergt veel onderhoud en met de komende energietransitie zal ook dit landschap gaan veranderen.

Samen met D66 hebben wij de motie ingediend om de houtwallen te beschermen, herstellen en waar nodig uit te breiden, een mooi begin voor een hele grote opgave waar we met z’n allen voor staan.

Bij het komende verkiezingsprogramma van BBE zullen wij een extra hoofdstuk voor ons landelijk gebied toevoegen en zullen wij ons best doen om structureel een bedrag vrij te maken voor het onderhoud en de versterking van ons prachtige buitengebied, zodat alle inwoners en toeristen hier nog heel lang kunnen van genieten.