“Een groep Jongeren terroriseert Stroinkslanden”

Gert Kel 19.06.2021

Nadat Burgerbelangen Enschede op 8 juni jongstleden een mail kreeg, ditmaal over de overlast bij de seniorenwoningen aan de Veldhoflanden, is er besloten om enkele plekken waar overlast is te gaan bezoeken: de Van Lochemstraat, de Veldhoflanden, de Hanenberglanden en de dealers plek aan de Buursestraat. 

Het thema “De groep jongeren bij de Stroinkslanden” heeft Burgerbelangen Enschede vervolgens besproken in de stadsdeelcommissie vergadering Zuid op 15 juni. Van de overlast op de Veldhoflanden is de politie reeds lange tijd op de hoogte en er zijn al meerdere meldingen gedaan. 

“Ouderen durven onderhand niet meer de straat op”, aldus een van de buurtbewoners. Hij erkent dat de angst er goed in zit in de wijk. De overlast speelt zich voornamelijk af rondom het winkelcentrum en de basisschool, die midden in de wijk staan. Hier kan het volgens de bewoners na schooltijd flink uit de hand lopen: “Het speelt al jaren, maar het is de laatste maanden erger geworden. Dat gaat van vandalisme en enorme rotzooi tot jongeren die op het dak klimmen, tuinstoelen worden meegenomen, en ga zo maar door“.  Als de bewoners reageren krijgen ze de meest verschrikkelijke verwensingen naar hun hoofd geslingerd. Bewoners: “De dames van de thuiszorg gaan ’s avonds met lood in de schoenen door deze wijk”.  

Zoals gezegd is er gesproken met verschillende bewoners van de Veldhoflanden. De politie weet om welke jongeren het gaat en werkt samen met de gemeente en jongerenwerkers aan een oplossing. Men probeert met de jongeren en ouders in gesprek te blijven, al heeft dit volgens de politie lang niet altijd nut, omdat de meeste ouders zich er niets van aantrekken. Men heeft tijdens de vergadering van stadsdeel Zuid, aan Burgerbelangen Enschede, beloofd dat er harde acties zullen gaan volgen om deze overlast in te dammen.

In de Tubantia stond op 16-06-2021: De politie heeft tien personen aangehouden na de mishandeling van een man en zijn zoon in april van dit jaar bij een supermarkt aan de Knalhutteweg. De vader en zoon raakten beiden gewond. Dit betreft een gedeelte van de overlast gevende jongeren, die ook bij de Veldhoflanden betrokken zijn. 

De overlast aan de van Lochemstraat (zeer ernstig), Hanenberglanden, Buursestraat en uiteraard ook in de rest van Enschede hebben de volle aandacht van de fractie van Burgerbelangen Enschede en natuurlijk blijven de bewoners op de hoogte van de acties.

Een goede buur is beter dan een verre vriend, maar dat geldt niet als ze complete wijken gaan overnemen en terroriseren. 

– –