Vuurwerk (vrije) zones
Niels van den Berg 27.01.2017Is het nu ”vuurwerkzones” of “vuurwerk vrije zones”? Afgelopen dinsdag heeft de burgemeester een toelichting gegeven op de voorgenomen aanpak m.b.t. de vuurwerk overlast. Er zullen in maart / april gesprekken worden gevoerd met burgers en wanneer de stadsdelen dan geen vuurwerk wensen of juist wel dan wordt hier gehoor aan gegeven. Onze fractie staat zeer zeker open voor het gesprek.
Wel nemen wij op voorhand stelling m.b.t. de handhavingsproblematiek. Handhaven lukt nu immers al niet i.v.m. te weinig capaciteit. Hoe gaan we eventuele vrije zones garanderen? Het is simpelweg niet mogelijk! Liever zien wij de discussie gevoerd worden over bijvoorbeeld overlast in de maand voorafgaand aan oudejaarsdag. Die overlast lijkt iets beter beheersbaar te krijgen, hoewel dit voor handhavers ook nu al een hele lastige klus blijkt. Scholen en verenigingen lijken een bescheiden rol te hebben in een oplossingsrichting. Maar ook die rol moeten we niet overschatten. De problematiek lijkt niet of nauwelijks aan te pakken. Voor onze fractie geldt, bespreken wat wij met alle betrokken partijen kunnen doen, dat heeft absoluut onze goedkeuring maar vuurwerk vrije zones, dat zijn wat ons betreft vooralsnog een grote illusie..
Leo
08.02.2017 om 10:03
Deze zienswijze past onze stad een stuk beter dan de vooringenomen mening van onze burgemeester. Als hij toch ziet dat hier bovengemiddeld vuurwerk wordt afgestoken met de jaarwisseling, dan lijkt mij dat een teken dat men er hier enige waarde aan hecht en het nodige plezier aan beleeft. Niet direct een reden om te stellen ‘dat het zo niet langer kan’, temeer omdat het qua ongelukken en schade wederom erg meegevallen is.
Als hij doelt op de meldingen bij Meldpunt Vuurwerkoverlast dan wil ik graag aandragen dat deze site, inmiddels meermaals aangetoond, vol staat met valse en dubbele meldingen. Bekijk voor de grap eens de kaart van Enschede; buitengebied Zuid Esmarke 108 meldingen, woont niemand, buitengebied Rutbeek 95+47 meldingen, woont bijna niemand, gebied ten noorden van de UT 50 meldingen, wie komt daar?
Maar goed, zelfs als voorstander van consumentenvuurwerk met Oud & Nieuw zie ik ook wel onnodig vandalisme, onnodige overlast en helaas wederom enkele ongelukken. Gelijk aan de stellingen van BPN en BCN zie ik de meest logische oplossingen in voorlichting en handhaving en niet in gemeentelijke shows, vuurwerk vrije zones of zelfs een algeheel verbod. Het gros van de problemen is immers al overtreding van bestaande regels: te hard vuurwerk (illegale, buitenlandse knallers), te vroeg afsteken (buiten 31-12), foutief gebruik (niet volgens de handleiding) en zelfs stunten/knutselen met vuurwerk (jeugd, youtube). Handhaving hierop schiet tekort. Nagenoeg niets van dit alles wordt veroorzaakt door de welwillende burger, die op Oudjaarsdag met vrienden en familie ’s avonds een pakketje vuurwerk wil afsteken, in de eigen straat/wijk. Zij willen geen verbod, zij willen geen centrale gemeentelijke show ergens in een park, zij veroorzaken geen overlast en schade.
Echter, één zaligmakende oplossing lijkt niet voorhanden. Men zal het moeten zoeken in de combinatie en samenwerking, dus; meer voorlichting (veilig gebruik, gevaren van, gevolgen van) zowel bij scholen, sportverenigingen, buurthuizen, en daar eventueel ook sancties tegenover zetten. Zo ook vanuit de regionale winkels; lever (eventueel gratis) bij aankoop van vuurwerk ook vuurwerkbrillen mee (wordt langzaamaan gemeengoed), een standaard voor pijlen, een houder voor de potten en een A4’tje met de gouden regels. Daarnaast natuurlijk; meer en betere handhaving op vroegtijdig afsteken, import van illegaal en zwaar buitenlands vuurwerk.
En de overige alternatieven? Gemeentelijke shows. Dit is, zeker landelijk, pertinent onhaalbaar. Het kost (te) veel en er zijn simpelweg te weinig officiële gelicenseerde pyrotechnici in ons land. Daarnaast haal je de “huiselijke sfeer” uit deze traditie, moet de veiligheid van een samenscholing gegarandeerd worden en zal er ook een doelgroep aantrokken worden met alcohol en mogelijk vuurwerk voorhanden.
Alternatief 2; vuurwerk vrije zones? In theorie klinkt dit als een goede gerichte oplossing voor bepaalde probleemgebieden. In de praktijk (zie andere steden) lijkt ook dit nauwelijks te handhaven en sorteert het weinig effect. Niet gezegd dat dit voor Enschede ook opgaat. Als er echte probleemgebieden zijn, bijvoorbeeld stadscentrum, winkelcentra, scholen, bejaardentehuizen, dan is het wellicht het proberen waard, mits er voldoende handhaving geboden wordt. Echter geldt ook hier: het gros van de klachten doen zich sowieso al buiten de toegestane tijden voor, en dat is feitelijk het hele land een vuurwerkvrije zone (op papier).
Ik wens jullie veel wijsheid toe in deze discussie. Hopelijk blijft Enschede ver weg van onnodige symptoombestrijding en onzinnige verboden, maar komen we als gemeente tot de nodige verbeteringen waarvan zowel de voor- als tegenstanders de vruchten plukken.
Tot slot wil ik er nog aan toevoegen dat consumentenvuurwerk afsteken met Oud & Nieuw inmiddels ruim een jaar geleden op de Nationale Erfgoedlijst is opgenomen. Dat, plus het feit dat er jaarlijks bijna 70 miljoen (legaal) wordt omgezet geeft wel aan dat er nog steeds voldoende draagvlak voor is.
B Jansen
01.01.2020 om 22:20
Ik heb vanaf 27 of 28 december tot aan 1 januari moeten luisteren naar vuurwerk dat geen consumentenvuurwerk meer KAN heten.
Ik heb een dB meter. Het geluidsniveau bij een explosie wordt gemakkelijk 140dB. Dit is vergelijkbaar met een straaljager die op 20 meter afstand van een persoon vol gas opstijgt.
Vroeger was het allemaal nog te behappen maar dit overstijgt elk gevoel. Na 4 dagen van deze geluidsoverload word ik gewoon agressief. Thuis heb ik een doodsbange kat onder het bed zitten. Enz enz.
Enschede is natuurlijk een stad waar een significant gedeelte van de bevolking in de categorie “tokkie” kan worden geplaatst. Deze groep klaagt steen en been over te lage uitkeringen en of te lage lonen. Maar ze zijn wel in staat 2 maandlonen te verspijkeren aan vuurwerk.
En dan ruimen ze troep ook nog niet eens op.
Ik denk zelf dat het afsteken van vuurwerk buiten de wettelijk gestelde afsteektijd zwaar bestraft moet worden. Laten we zeggen 10.000 euro voor elk vergrijp. Misschien schrikt dat af. Anders maken we er 50k van.
Ik denk dat ik spreek voor een groot gedeelte van de burgers.
Ik wil er helemaal van af.