HET Symfonieorkest

Barry Overink 03.04.2015

Gisteren is via RTV Oost bekend geworden dat HET Symfonieorkest in grote financiële problemen verkeerd.

En dan te bedenken dat de gemeente net een lening heeft verstrekt van ruim € 475.000,- voor een verbouwing van een fietsenkelder naar kantoorruimte.

Als Burgerbelangen hebben wij en coalitiepartner CDA tegen de lening gestemd. Wij vonden het onverantwoord om zoveel geld uit te lenen:
vonden wij het financieren van een verbouwing niet tot de kerntaak van de gemeente behoren.
hebben wij in Enschede veel leegstand in de kantorenmarkt.
vonden wij dat dit wel erg veel geld is voor een verbouwing voor slechts een gering aantal werkplekken.
Volgens het positieve verhaal van de wethouder voldeed HET Symfonieorkest aan alle vereisten en kwamen zij in aanmerking voor de lening. Sterker nog, er zat geen enkel risico aan deze lening. En dat was ook de reden dat men niet naar een reguliere bank hoefde te gaan voor het financieren van de verbouwing.

Achterom kijkend denk ik, dat zij toen al wisten, wat wij nu weten en dat er via de bank geen lening mogelijk was. Heeft de gemeente de financiële situatie wel voldoende inzichtelijk gehad? Zijn cijfers wellicht mooier gemaakt dan dat ze werkelijk waren? Is de lening bewust aangevraagd net voor dat de jaarcijfers waren gepubliceerd? Welke risico’s levert dit op voor o.a. het Wilmink Theater of het muziekkwartier. (panden, in eigendom van de gemeente)

Deze en nog vele andere vragen baren ons zorgen en hebben ons de aanleiding gegeven om direct artikel 38 vragen te stellen aan de verantwoordelijk wethouder. Naar gelang de beantwoording van de wethouder zullen wij verzoeken de verstrekking van de lening te bevriezen tot dat er meer duidelijkheid is of dat het wellicht verstandig is om de hele lening terug te trekken.

Een solide financieel-beleid is een van de speerpunten van het college. Dan toch maar even de vraag hoe het mogelijk is om de raad te adviseren in te stemmen met de lening.