Berichten van 01.02.2015
Afval
De laatste periode is er al veel gesproken over afval en dan met name over de frequentie waarop de grijze container moet worden opgehaald. Op dit moment is het nog eenmaal per 2 weken, maar het zou zomaar naar 4 wekelijks kunnen gaan. Ten minste … in de programmabegroting was daar al een voorschot op genomen en nu zou ook nog de afval verordening worden aangepast met een mogelijkheid tot verruiming van de ledigingsfrequentie. Kan dat dan zomaar? Het antwoord is nee, dat gaat niet zomaar!
Burgerbelangen onderschrijft de ambitie van de gemeente Enschede om te streven naar een hergebruik percentage van 90% en nog slechts 50 kg huishoudelijk restafval per inwoners per jaar in 2030. Of deze ambitie uiteindelijk een te grote is, moet blijken. Feit is wel dat er inderdaad slecht wordt gescheiden en dat we zonder maatregelen deze ambitie met geen mogelijkheid zullen benaderen. Maar we moeten wel oppassen voor het simpelweg invoeren van maatregelen als het verruimen van de ledigingsfrequentie, ongeacht of dit een aanzienlijke besparing oplevert. Zonder aanvullende maatregelen en mogelijkheden zal dit enkel leiden tot een toename aan zwerfafval en zeker tot een versobering van de dienstverlening.
Het verruimen van de ledigingsfrequentie om de burger te dwingen beter te scheiden is ons inziens de verkeerde aanpak. Het verruimen van de ledigingsfrequentie moet een gevolg zijn van een beter scheidingsgedrag en niet andersom. Als uiteindelijk blijkt dat de grijze containers inderdaad maar voor een kwart gevuld zijn na 2 weken, voor zowel grote als kleine huishoudens, en er zelfs na 4 weken geen stankoverlast is van niet opgehaalde containers (officieel moet afval van eten, de grootste veroorzaker van stankoverlast, in de groene container!), dan pas is het mogelijk om de ledigingsfrequentie te verruimen. En dat zou dan uiteindelijk weer tot een verlaging van de afvalstoffen heffing moeten leiden.
Met andere woorden: Burgerbelangen vindt dat de burgers niet gedwongen moeten worden om beter te scheiden, maar moeten worden gestimuleerd. En stimulatie gaat vaak het best met financiële middelen. Als men ziet dat beter scheiden ook beter is voor hun portemonnee, dan zal er vanzelf beter worden gescheiden en levert dit uiteindelijk minder kosten op voor de gemeente omdat er minder rest afval wordt aangeboden. En ja, grootverbruikers en slechte afval-scheiders moeten dan misschien wel wat meer betalen of meer moeite doen! Dat wordt dan een keuze …
Maar gaat de frequentie dan inderdaad op den duur naar 4 weken? Nee, dat hoeft helemaal niet. Bij andere gemeentes zijn met stimuleringsmaatregelen goede resultaten behaald, waarbij de frequentie uiteindelijk helemaal niet naar benden hoeft te gaan. Burgerbelangen zal wat dat betreft altijd kritisch blijven en ervoor pleiten dat de huidige dienstverlening op peil blijft en daar waar mogelijk verbeterd wordt en dat de tarieven voor de afvalstoffen heffing omlaag worden gebracht.
Ondertussen is de afvalstoffen verordening teruggetrokken. Heel goed, laten we eerst maar goed beleid maken en dan kijken we verder.
Klap na klap in de thuiszorg, de ene na de andere zorgaanbieder valt om! Heimwee naar het oude ziekenfonds!
Dit stond er vorige week in TC Tubantia mede naar aanleiding van de ‘Zorgenquête’.
Het lijkt wel of de kaalslag in de thuiszorg is begonnen, nog voordat er ‘keukentafelgesprekken hebben plaatsgevonden -zoals er is afgesproken- moesten organisaties al direct beginnen met het korten op de HH uren. Mensen die de HH nodig hebben zitten in grote onzekerheid, personeel die de HH moet doen zit in grote onzekerheid. Landelijk zijn er al meer dan 9000 ontslagen binnen de Hulp in de Huishouding.
Afgelopen maandagavond waren er bij de behandeling in de Stedelijke commissievergadering een aantal insprekers die met en z.g. ‘Hoge indicatie’ afhankelijk zijn van hulp om zelfstandig te kunnen wonen. Hun ervaringsverhalen hoe of het nu gaat vanaf 1 januari waren zeer emotioneel en schrijnend. Voor deze mensen stort als het ware de wereld in! De clienten (zorgvragers) krijgen verschillende mededelingen en adviezen, bijv: Heeft u een indicatie en beschikking voor huishoudelijke hulp? Dan verandert er iets voor u. De ondersteuning wordt vanaf 1 januari 2015 anders georganiseerd. U krijgt een nieuwe beschikking waarin geen uren meer genoemd worden. In plaats daarvan maakt uw aanbieder samen met u afspraken over het behalen van een schoon huis. Iedereen die een beschikking Huishoudelijke Hulp (HH) heeft wordt omgezet. U krijgt een nieuwe beschikking voor Ondersteuning bij het Huishouden die ingaat op 1 januari 2015. Loopt uw huidige indicatie HH door na 1 januari 2015? Dan krijgt u wel een nieuwe beschikking maar deze gaat pas in op 1 april 2015. Wilt u meer informatie?
Lees dan de informatiekaart ‘Huishoudelijke Hulp’ of kijk eens bij veelgestelde vragen. Maar wat gebeurt er nu, Bij veel cliënten met een doorlopende beschikking tot april 2015 is reeds bezuinigd, zonder beschikking of keukentafelgesprek. Daar komt bij dat de huishoudelijke hulp zelf de nieuwe uren aan de cliënt maar even moest doorgeven.
Een van de teamleiders van een zorgaanbieder schreef aan de huishoudelijke hulpen het volgende:
‘Van verschillende medewerkers komt de vraag wat mogen we nog doen bij de cliënten. De nieuwe indicatie houd in dat we moeten zorgen voor een schoon en leefbaar huis in, alleen in de leefruimtes. Dus vertrekken waar niet geleefd wordt zoals: schuur, bijruimtes, logeerkamers, zolder etc. doen we niet meer. Het is voor de woonkamer, de keuken, de badkamer, het toilet en alleen de slaapkamer die gebruikt wordt. Dat is de zorg die wij leveren. Daar mogen cliënten op vertrouwen. Het gaat om werkzaamheden die je dagelijks doet dus geen grote schoonmaakbeurten zoals: kasten versjouwen en zware matrassen omdraaien. Wassen mag wel, maar niet strijken. Geen boodschappen meer doen. Ramen zemen binnen wel, maar niet buiten. Verdeel de extra werkzaamheden over 4 weken zodat er wekelijks iets extra gebeurt . Ga niet over je grenzen met minder uren, want jullie krijgen daar zelf lichamelijke problemen mee’.
Een medewerker schreef mij: ‘Ik vraag mij sterk af of men de betekenis van maatwerk wel begrijpt. Maatwerk is bij mij altijd nog eerst overleggen met cliënten. Niemand mag meer strijken. Binnenkort zijn de cliënten ook op straat herkenbaar aan de vele kneuters. En cliënten met straat-fobieën komen binnenkort om van de honger. De huisbezoeken die momenteel worden afgelegd zijn meer een uurtje factuurtje bezoeken. Er wordt meer gekeken naar ruimtes die niet meer nodig zijn dan naar de behoeften van de cliënt. Ook hier geen maatwerk dus. Het is gewoon schandalig dat cliënten als een nummer worden behandeld en niet meer als mens. Tevens ben ik bang dat dit het begin van een grote beerput is’.
Wat betekend dit nu voor de cliënten en wat betekend dit ook voor de huishoudelijke hulpen, die hulpen krijgen het extra zwaar te verduren omdat ze het eerste aanspreekpunt zijn. Waar ook te weinig aan gedacht wordt zijn de mogelijke lichamelijke gevolgen voor de huishoudelijke hulpen. Er wordt gesproken over maatwerk en omslag in denken. Echter om aan de contracturen te komen zullen de huishoudelijke hulpen meer huishoudens per dag krijgen (soms wel 3 of 4). En aangezien er doorgaans veel lichte werkzaamheden zijn vervallen zullen de hulpen alleen nog maar de zware taken behouden. Met als risico dat er hierdoor zomaar veel langdurige zieken kunnen gaan komen, waar uiteindelijk de zorgvrager weer de dupe van gaat worden. Kortom er ligt ons nog veel werk te wachten om alles in goede banen te leiden. Wij prijzen ons toch wel gelukkig dat wij als Burgerbelangen hebben kunnen bewerkstelligen dat wij als Raad de WMO-verordening en het -Beleidsplan 2015 waarin de regels m.b.t. de uitvoering etc. staan omschreven, het hele jaar door periodiek n.a.v. opgedane ervaringen kunnen aanpassen.
Word vervolgd…
Bereikbaarheid binnenstad
Afgelopen woensdag stond er met een grote kop in de Tubantia ‘Route via Mooienhof mag niet’’
Dit was na aanleiding van de vergadering in stadsdeel centrum, hier werd een verkeerscirculatieplan van de wijkraad Zuid-Oost gepresenteerd. Goed initiatief dat dit soort plannen direct van uit de wijk worden geïnitieerd. Burgerbelangen erkent dat er inderdaad sluipverkeer in de wijken rondom de Kuipersdijk is en kan zich de overlast ook goed voorstellen.
Juist daarom geldt deze kop in de Tubantia niet voor Burgerbelangen. Sinds jaar en dag is juist de bereikbaarheid in en om de stad een van onze speerpunten! Oplossingen worden volgens ons niet gevonden in het knippen van wegen (éénrichtingsverkeer) maar juist in een goede ontsluiting via de Singels maar ook in de noord / zuid route die via het Mooienhof (achter de V&D) loopt. Deze weg knippen en alleen toegankelijk maken vanaf Noord naar Zuid zal dramatische overlast van sluipverkeer veroorzaken in de wijken rondom het Centrum. Daarnaast zal het grote frustratie opleveren voor de automobilisten. Ook het ambtelijk advies dat werd gegeven bestond uit het volledig openstellen van het Mooienhof. Een situatie die nu wordt gedoogd.
Volgens alle andere politieke partijen zou het Mooienhof per direct éénrichtingsverkeer moeten worden, zodat het niet meer mogelijk is om vanaf de Kuipersdijk richting de Oldenzaalsestraat of Boulevard te gaan. Ook zou er volgens hen per direct moeten worden gehandhaafd en dus worden bekeurd als men deze weg wel inrijdt. ONVOORSTELBAAR!
Iedere zaterdag worden er duizenden auto’s op aanwijzing van verkeersregelaars van af de Kuipersdijk richting het Mooienhof gestuurd. De maandag er op rijdt u deze zelfde route, omdat u het zaterdag ook mocht, echter wordt u daar nu voor bekeurd. En volgende week zaterdag wordt u weer door een verkeersregelaar de weg ingestuurd, waar u eerder een bekeuring voor kreeg…
Binnen een maand zal de West ingang van de van Heek garage weer opengaan, dit zal direct tot gevolg hebben dat de Kuipersdijk een stuk minder belast zal worden door het verkeer. En juist door het toestaan van twee richtingen verkeer op het Mooienhof zal dit de wijken ontlasten en zal de goede bereikbaarheid ook direct ten goede komen van binnenstad bewoners en de winkeliers rond om de binnenstad.
Laten we dus ons gezonde verstand gebruiken en de uitvalswegen gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn! Goede bereikbaarheid heeft een direct gevolg voor onze economie en leefbaarheid.
In de raadzaal zullen wij de andere partijen hiervan ook proberen te overtuigen!
Vanaf 1 januari regelt de gemeente de WMO
Er zijn nog heel veel vragen over de WMO. Welke ondersteuning kunt U krijgen van de gemeente vanuit de WMO na 1 januari 2015? Wie thuis hulp nodig heeft, kan een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) 2015. U kunt voorzieningen uit de WMO 2015 aanvragen via het Zorgloket van de gemeente. De gemeente regelt de ondersteuning bij u thuis. Het gaat dan om taken die geen medisch karakter hebben. Om wat duidelijkheid te scheppen hieronder een paar voorbeelden van hulp en voorzieningen die onder de WMO 2015 vallen en wat u zoal aan ondersteuning thuis kunt krijgen zijn;
- huishoudelijke hulp (zoals hulp bij het opruimen, schoonmaken en ramen zemen);
- aanpassingen in de woning (bijvoorbeeld een traplift of een verhoogd toilet);
- vervoer in de regio (voor mensen die slecht ter been zijn en niet met het openbaar vervoer kunnen reizen);
- rolstoel (een rolstoel krijgt u alleen via de WMO 2015 als u deze voor langere tijd nodig heeft). Voor hulpmiddelen voor tijdelijk gebruik kunt u contact opnemen met de thuiszorgwinkel, het thuiszorg uitleenmagazijn of uw zorgverzekeraar);
- maaltijdverzorging (ook wel warme maaltijdvoorziening of tafeltje- dekje genoemd);
- maatschappelijke opvang (bijvoorbeeld blijf-van-mijn-lijfhuizen en daklozenopvang);
- hulp aan buurthuizen en verenigingen;
- dagbesteding;
- individuele begeleiding;
- ondersteuning van mantelzorgers;
- respijtzorg;
- beschermd wonen.
Wilt u hulp via de WMO aanvragen bij uw gemeente dan moet u naar de Noordmolen aan de Molenstraat en zich melden bij ‘Het WMO-loket’ van de gemeente, die geeft u alle informatie over de WMO 2015 en helpt u bij de aanvraag van een voorzieningen uit de WMO. Vindt u het allemaal wat moeilijk dan kunt u bij de gemeente vragen naar gratis cliëntondersteuning. Komt u in aanmerking voor hulp uit de WMO 2015, dan zijn er 2 mogelijkheden om de aangevraagde ondersteuning te regelen, n.l. middels een persoonsgebonden budget (PGB) of middels zorg in natura.
Wat is het verschil:
Zorg in natura:
U kunt er voor kiezen om al het nodige regelwerk aan de gemeente over te laten. De gemeente bepaalt dan bijvoorbeeld wat voor soort rolstoel u krijgt of wie u helpt in de huishouding. Dit heet: ‘zorg in natura’.
Persoonsgebonden budget (PGB):
Met een PGB krijgt u een bepaald bedrag ter beschikking en daarmee kunt u dan zelf de benodigde ondersteuning inkopen bij wie u wilt. Met een PGB kunt u ook een andere rolstoel of scoot-mobiel kopen dan de standaardmodellen van de gemeente. De medewerker bij het gemeentelijke Zorg-loket kan u precies vertellen of dat bij uw vraag past en hoe u eventueel een dergelijk PGB aanvraagt.
Social Media