De bonbonnière van Concordia

Barry Overink 29.05.2014

De afgelopen tijd was het al een aantal keer in het nieuws.

De bonbonnière van Concordia moet ‘’noodgedwongen’’ worden aangepast en men is voornemens om er deels een filmzaal van te maken. Ik werd bestookt met brieven vanuit de theater en artiestenwereld. Het kon niet waar zijn dat het prachtige intieme bonbonnière van Enschede niet meer zou worden gebruikt voor theater. Tal van argumenten waarom het behouden moet blijven en de gemeente subsidie zou moeten blijven verstrekken, maar geen enkele zin te vinden waar uit blijkt dat men zelf al de nodige acties heeft ondernomen of onderbouwing waar uit blijkt dat de rek er echt uit is.

Ik moet eerlijk zeggen ik snap de angst ook wel, ik ben zelf een fan van dit soort zaaltjes, het is klein en intiem en heeft een geweldige ambiance. Deze combinatie maakt het dat er een mooie interactie is tussen de artiesten en het publiek en na der hand even de oude markt op voor een borrel. Perfecte avond uit. Ik ben er dan ook van overtuigd dat dit soort zaaltjes een aantrekkingskracht is voor onze binnenstad. Het vergroot de levendigheid en diversiteit van onze stad.

Maar met de komst van ‘’kleine Willem’’ vraag ik me wel af of het nu niet allemaal te veel wordt voor een stad met 156.000 inwoners. Er is een verscheidenheid aan podia en theaters en ieder theater wil zijn eigen identiteit en programmering. Misschien zouden we eens moeten onderzoeken of er niet veel meer kan worden samengewerkt en worden gecombineerd met theaters Het gaat de bezoeker immers om de programmering en niet om de identiteit van het theater. Ieder theater heeft wel een eigen directie en overhead, misschien moeten we daar dan maar eens naar kijken of er efficiënter kan worden gewerkt in plaats van direct de bezuinigingen ongedaan maken. De eerste afspraken staan al gepland om in gesprek te gaan met de theaters en podia. Ik ben een groot voorstander maar ook erg kritisch.