Berichten van 07.11.2013


Participatie hoe doen we dat?

Albert Veldt 07.11.2013

De landelijke partijen zijn sterk voor participatie,

Koning Willem Alexander noemde het al in zijn toespraak tijdens Prinsjesdag, we moeten werken aan de participatiemaatschappij. Landelijke economen hebben hun bedenkingen bij die participatie. Vaak wordt er dan gedacht en gesproken over inzet van vrijwilligers of anderzijds mensen die werk willen verrichten met behoud van hun uitkering of rechten daarop.
De economen stellen dat als alle vrijwilligerswerk gedaan zou worden door betaalde krachten de werkloosheid in Nederland wellicht voor driekwart teruggedrongen zou worden. Daar zit nu juist ook het probleem wat we vandaag de dag zien. Alle vormen van wijkverpleging of verzorging van mensen wordt langzamerhand ingevuld door onbetaalde krachten terwijl de betaalde professionals ontslagen worden. Zelfs in Supermarkten worden vakkenvullers aangesteld met achterstand op de arbeidsmarkt terwijl de jonge studenten die dit als betaald werk deden nu hun studie gevaar zien lopen omdat ze geen verdienste meer hebben.
Burgerbelangen is uiteraard voor participatie, maar we moeten oppassen voor de door mij boven beschreven valse concurrentie want dan snijden we sterk in ons eigen vlees. Wij zullen dan ook scherp toezien hoe we daar in Enschede mee omgaan en daar waar sprake is van verdringing door middel van looncompensatie bij de gemeente aan de bel trekken. Participatie is prima maar we moeten wel kijken naar actie en de daaruit volgende reactie op de arbeidsmarkt.


Voorbeeld van burgerparticipatie

Ben Sanders 07.11.2013

In 2012 voerden de 3FM dj’s vanuit het ‘Glazen Huis in Enschede’ met 3FM Serious Request actie om aandacht te vragen

en geld in te zamelen voor het terugdringen van de wereldwijde babysterfte. Een stille ramp die wereldwijd ruim 5,5 miljoen slachtoffers maakt en het gevolg is van een gebrek aan medische zorg, kennis en begeleiding tijdens de zwangerschap.

Besteding ‘Let’s hear it for the babies’, in Enschede werd in 2012 een record geldbedrag van € 13.839.731 opgehaald. Dankzij deze opbrengst heeft het Rode Kruis onder andere het volgende kunnen bereiken:

In totaal werden 56.243 baby’s en 45.424 zwangere vrouwen bereikt met hulp van het Rode Kruis in 13 landen: Filippijnen, Malawi, Ethiopië, Oeganda, Zuid Soedan, Guatemala, Libanon, Mali, Mauritanië, Somalië, Soedan, Democratische Republiek Congo en Irak. 45.424 zwangere vrouwen zijn begeleid door het Rode Kruis en hebben zwangerschapscontroles ontvangen, onder hen 19.398 vrouwen die zijn gevaccineerd tegen tetanus. In Malawi zijn 20 fietsambulances aangeschaft om vrouwen die moeten bevallen sneller naar het ziekenhuis te brengen. 36.458 vrouwen hadden dankzij het Rode Kruis schoon water bij en na de bevalling, door nieuwe watervoorzieningen bij een kliniek te plaatsen of door distributie van waterfilters. Er zijn 12.623 mammapakketten en baby-kits uitgedeeld en van 302 vroedvrouwen en gezondheidspersoneel is de opleiding gefinancierd. 50 klinieken zijn van medische instrumenten voorzien en 36 klinieken en moederhuizen zijn door het Rode Kruis gerenoveerd of opgezet. 19.749 baby’s zijn binnen 2 dagen na hun geboorte bezocht door een Rode Kruis vrijwilliger. Ruim 20.000 vrouwen zijn voorgelicht over borstvoeding en gezonde voeding voor zichzelf en de baby.

Bovenstaande resultaten zijn gebaseerd op het eerste jaar dat het geld van deze actie werd besteed. Het Rode Kruis verwacht in 2015, 140.000 baby’s en ruim 90.000 zwangere vrouwen te hebben bereikt. Voor de besteding van het volledige ingezamelde bedrag en de daadwerkelijke gerealiseerde hulp door 3FM Serious Request 2012 legt het Rode Kruis binnen 3 jaar complete verantwoording af. Deze verantwoording is te vinden op www.rodekruis.nl en www.3fm.nl .


Zehra Ceben; Kandidaat raadslid voor BBE

Zehra Ceben 07.11.2013

Mijn naam is Zehra Ceben. Ik ben 48 jaar, gehuwd heb 3 volwassen kinderen en een kleinzoon van 1,5 jaar.

Ik heb 17 jaar bij de ABN Amro Bank gewerkt en daarna heb ik 11 jaar een financieel adviesbureau gerund. Toen de portefeuille verkocht werd heb ik mij laten omscholen en ben gaan werken als accountmanager bij HKW Personeelsdiensten.
Destijds was ik een van de initiatiefnemers voor een islamitisch deel van de Westerbegraafplaats. Deze is in 2001 in goed overleg met de Gemeente gerealiseerd. Sinds die tijd ben ik ook voorzitter van de stichting die zorg draagt voor het beheer van deze begraafplaats. Ook ben ik al jaren bestuurslid van de vereniging Financiële Dienstverleners Oost Nederland (FDON).
Omdat er in Nederland een tekort is aan hoogopgeleide technici en ICT’ers ben ik op dit moment (samen met een partner) bezig met het opzetten van een bedrijf dat zich erop richt om hoogopgeleide Technici en ICT’ ers als expads naar Nederland te halen.

De reden dat ik voor de partij Burgerbelangen Enschede heb gekozen heeft te maken met het feit dat men als lokale partij, in het belang van Enschede en de Enschedeërs, er gewoon samen voor gaat.