Coördinatoren talentontwikkeling en bezuinigingen.

Niels van den Berg 30.05.2013

Het klinkt interessant, en men stelt op de site van de gemeente dat de burger vanaf 1 mei, 1 aanspreekpunt heeft in de vorm van de coördinator talent ontwikkeling.

Daarmee verdwijnen tegelijkertijd de brede school regisseurs, de sportconsulenten, de consulent natuur milieu en educatie en tot slot de verbindingsmanager jeugd. Wanneer er bezuinigd moet worden vallen ook in deze sector de klappen.

Afgelopen week hoorde ik van het feit dat er minimaal vier medewerkers thuis zitten. Voor hen worden andere werkzaamheden gezocht binnen de gemeente Enschede. Schiphorst, sinds jaar en dag consulent in Zuid heeft er een netwerk opgebouwd waar je u tegen zegt. Ik ken hem uit mijn tijd als sportbuurtwerker. Jürgen was en is een hele goede op dit werkterrein. Evenals Beekhuizen, die o.a. Het sport en beweegteam op poten heeft gezet in Oost. Of wat te denken van Snijders, een vakcollega L.O. Zomaar wat mensen die in mijn beleving achteloos aan de kant zijn geschoven. Voor hen in de plaats de coördinatoren talentontwikkeling. Ik ken hen niet allemaal, maar in mijn werkveld verneem ik van veel kanten dat men het betreurt dat er medewerkers zijn aangesteld die, laten we het voorzichtig zeggen, weinig affiniteit hebben met sport, natuur of educatie. Ik zal nooit een lans breken voor een individu en juist nu niet aangezien ik de mensen die thuis zitten goed ken. Altijd moet je een afweging maken op basis van het totale plaatje, of beter gezegd, het gezamenlijk belang.

En dus moet ook hier bezuinigd worden. Bezuinigd? Hoe kan dit dan als deze mensen in vaste dienst bij de gemeente zijn? Nou gewoon we gooien ze overboord en daarmee ook hun in vele jaren opgebouwde netwerk en bereikte resultaten. We zoeken en creëren een andere functie binnen het gemeentelijk apparaat.
En zo kan het zijn dat mensen met een sport achtergrond plotsklaps achter de balie staan om geboorte aangiften te registreren en passen uit te reiken. Daarnaast vallen schoolsporttoernooien weg, moeten verenigingen straks tegenprestaties leveren, ja ook de kleine vereniging zonder (breed) kader, en breken we alles af dat in de laatste jaren is opgebouwd. Maar het gaat om bezuinigen! Ook dat lijkt de komende 2,5 jaar niet te lukken, gezien het vaste dienstverband. Of zijn de resultaten pas in 2015 zichtbaar? Kortom genoeg stof om werk van te maken!