Oude ansichtkaarten zeggen veel over Enschede.

Albert Veldt 04.04.2013

Na een bezoek bij de bibliotheek kreeg ik een fraai boekwerk mee met oude foto’s van Enschede.

Dit werk is 10 jaar geleden uitgegeven toen de bibliotheek 175 jaar bestond. Bladerend door het boek schieten je de tranen in de ogen als je ziet hoeveel oude gebouwen er zijn afgebroken in kader van kortzichtigheid. Daarnaast lees je de hele geschiedenis van de textiel en de baronnen die Enschede en Twente op de kaart zetten. Ook tekenend is dat de grote stadsbrand in 1862 Enschede veel schade heeft berokkend, maar daar staat tegenover dat er door onze regering ook veel geld werd gegeven voor de wederopbouw van de stad.
Eigenlijk heeft die situatie zich herhaalt in 2000 met de vuurwerkramp in Roombeek. Helaas waren er toen in tegenstelling met 1862 veel doden te betreuren. Maar ook nu kregen we veel geld van onze regering in uit Den Haag. Met dat geld zijn veel goede dingen gedaan en door creatief omgaan met de gelden werden er ook andere zaken voortvarend opgepakt. Denk aan het Muziekkwartier en de Cultuurmijl die een verbinding legt met Roombeek.
De financiële recessie en bankendebacle zorgden, en dat duurt nog voort, voor onzekerheden, ontslagen, minder mogelijkheden voor hypotheekverstrekking en dat alles komt tezamen met krimp of althans stilstand van bevolkingsgroei in Twente. Daaroverheen komen dan ook nog eens de overheidsbezuinigingen die vooral de zwakkeren onder ons zullen gaan voelen. Burgerbelangen is dan ook van mening dat alle grote investeringen onder een vergrootglas gelegd moeten worden. Alleen als het algemeen belang, veiligheid en/of werkgelegenheid hiermee gebaat is kunnen we dat overwegen.