Opinie 053

Niels van den Berg 21.03.2013

Ik kan niet anders dan vaststellen dat de Raadsgriffie in de Gemeente Enschede goed werk verricht.

Wat betreft het nog maar net geboren project opinie 053, dat eens per vier weken plaats vindt in het stadhuis, is de Griffie de spin in het web van deze avonden. Opdrachtgever is de Raad geweest.

Doelstelling is om politiek dichter bij de burger te brengen, en daarmee de betrokkenheid te vergroten. De afgelopen opinie 053 avonden waren qua bezoekers aantallen behoorlijk succesvol. Het betreft echter vooral ambtenaren en raadsleden die de raadszaal doen vullen. Een handjevol burgers komt ook af op dit maandelijks terugkerende spektakel. Onze fractie staat menigmaal wat sceptisch tegenover de manier waarop contact met de burger wordt gezocht. En weegt dat op tegen de kosten die gemaakt worden? Want wat kost dat allemaal wel niet! Zo is er bijna iedere editie een tribune opgebouwd, staat er altijd een luxe koffiebar ipv thermoskannen met wat kartonnen bekertjes en worden er bannieren gedrukt voor 1 enkele avond.

Als klapstuk was er afgelopen maandag een interactief gedeelte met de mannen van de “Ja-maar omdenkshow”. Ik kwam iets later binnen, werd geconfronteerd met de complete poppenkast en dacht “Is dit nu de manier waarop dergelijke avonden moeten worden ingericht?”. Verschrikkelijk wat een theatraal gebeuren! En één ding is zeker, de mannen die de show verzorgden hebben dat niet voor niets gedaan! Het antwoord kwam al snel in mij op… JA MAAR dan net even anders. Andersom denken is ons afgelopen maandag uitgebreid verteld, alsof men een schoolklas voor zich had zitten. En op het moment dat quizmasters beginnen over “maak tweetallen” en “geef elkaar een compliment”, begint het bij mij al te kriebelen.
Dus een minder hoog high society gehalte en meer echte burgers aanwezig op het stadhuis tijdens deze avonden zullen ervoor zorgen dat het doel bereikt kan worden en de financiële inzet beter verantwoord! Want juist één van deze burgers, in het dagelijks leven jongerenwerker in Enschede Zuid, ergerde zich net als ik, bont en blauw!