Berichten van 07.03.2013
Staat u ook wel eens in de wacht??
U heeft allemaal wel eens te maken met de bank, of een provider of de belastingen. En soms wil je hen bellen.
Dan krijg je te maken met een gratis 0800 nummer maar ook heel dikwijls met een 0900 nummer waarvoor je dan 10 ct per minuut moet betalen.
Dit overkwam mij de laatste weken ook. Toen ik de bank belde kreeg ik eerst te horen dat het 10 ct per minuut ging kosten en na wat keuzemenu’s kreeg ik te horen dat de wachttijd minimaal 13 minuten was. De hoorn er maar opgelegd en een brief geschreven. Echter, nu twee weken later nog geen antwoord op mijn brief. Dus vandaag maar weer gebeld, nu kreeg ik te horen dat de wachttijd meer dan 30 minuten was, ja u leest het goed meer dan 30 minuten!! Het lukt dus gewoon niet om contact te krijgen met je eigen bank!! Hetzelfde heb ik gehad met de provider (23 minuten wachten) en de belastingen (13 minuten).
En als je de belastingen dan aan de lijn hebt zeggen ze doodleuk, dat ze het niet doorgeven, maar je moet alsnog een bezwarenformulier invullen. Dit kan toch zo echt niet doorgaan???
Nu kun je als klant natuurlijk naar een andere provider gaan , maar daar heb je waarschijnlijk hetzelfde probleem. En we kunnen niet eens wisselen van belastingbedrijf en bij de banken hebben we ook nog nauwelijks keus.
Waar gaat dit naar toe??
Minder reizigers in de bus!! Rara hoe zou dat nou komen??
In TC Tubantia stond dat het afgelopen jaar minder reizigers met de bus zijn gegaan, die kiezen nu voor de fiets of de auto.
Opvallend dat er weinig verband wordt gelegd met de invoering van de OV chipkaart. Met de invoering daarvan zijn naar mijn overtuiging de kosten met meer dan 30 % toegenomen. Vergeet je je uit te checken, dan kost je dat zelfs vier euro en die krijg je extreem moeilijk terug.
Wat verder opvalt is dat we het vervoersbedrijf niet horen klagen! Maar gek is dat niet, immers ze vervoeren wel 20 % minder mensen maar krijgen van de overigen (die vaak geen andere keus hebben) wel 30 % meer inkomsten, per saldo verdienen de vervoersbedrijven dus méér met minder passagiers!
Ook is geen rekening gehouden met het effect van de elektrische fiets als alternatief voor het duurdere OV. Burgerbelangen denkt dat er een uitgebreide studie moet komen van bovengenoemde effecten.
Bovendien zouden wij zo snel mogelijk inzage willen hebben in onze bovengenoemde veronderstelling van meer winst voor de vervoersbedrijven. Met minder passagiers zouden zij toch allang aan de bel hebben gehangen omdat ze verlies draaien?? RaRa!!
Staatssecretaris Klijnsma werkt stap voor stap aan de nieuwe Participatiewet
Van alle decentralisaties die op de gemeenten afkomen is verreweg het meeste geld gemoeid met de Participatiewet.
Voor de uitvoering van deze wet wordt het Gemeentefonds aangevuld met 8 miljard euro – dat is precies de helft van het bedrag dat naar gemeenten gaat om de nieuwe taken op het gebied van jeugdzorg, werk en zorg voor langdurig zieken en ouderen te kunnen uitvoeren. Door de bank genomen wordt straks 23 procent van de gemeentebegroting besteed aan de nieuwe wet. Geen wonder dus dat verantwoordelijk staatssecretaris Jetta Klijnsma er veel aan is gelegen om de wet goed bij gemeenten te laten landen. Onvermoeibaar reist ze door het land om met wethouders en directeuren van SW-bedrijven te praten over het belang van de wet. De nieuwe Participatiewet, die op 1 januari 2014 moet ingaan, vervangt de Wet werk en bijstand, de Wet sociale werkvoorziening en een deel van de Wajong. De wet is bedoeld om mensen met een bijstandsuitkering of met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking aan regulier werk te helpen. De precieze inhoud van de wet wordt op dit moment nog uitgewerkt, maar in grote lijnen houdt zij het volgende in:
* Alleen mensen die helemaal niet meer kunnen werken, komen nog in aanmerking voor een Wajong- uitkering. Wie nog wel kan werken, valt onder de Participatiewet. Huidige Wajongers worden niet herkeurd, hun uitkering wordt niet verlaagd.
* Wie nu in een sociale werkplaats werkt, wordt niet herkeurd. Gemeenten kunnen vanaf 1 januari 30.000 beschutte werkplekken scheppen waar mensen onder begeleiding kunnen werken. Op zo’n werkplek kan iemand het wettelijk minimumloon verdienen.
* Voor iedereen die onder de Participatiewet valt (mensen met een bijstandsuitkering, Wajongers of Wsw’ers) geldt straks het systeem van de loondispensatie. Dat houdt in dat zij onder voorwaarden tijdelijk onder het minimumloon aan de slag kunnen. Uiteindelijk moeten loon en aanvullende uitkering samen even hoog zijn als het minimumloon.
* Bedrijven met 25 of meer werknemers worden verplicht vijf procent van hun personeelsbestand te laten bestaan uit mensen met een arbeidshandicap. Dit wordt vanaf 2015 stapsgewijs ingevoerd. (Bron: VNG – Leo Mudde)
Collegialiteit en politiek
Afgelopen maandag stond de intentieovereenkomst nieuw te bouwen moskee op het noordelijke deel voormalig DCW terrein op de agenda.
Zo’n beetje het meest tijdrovende onderwerp van de afgelopen jaren dat ik namens de fractie van Burgerbelangen Enschede heb behandeld. Uren achtereen gesproken met betrokken partijen, uren banden na geluisterd en tot slot alle wensen en bedenkingen geuit in twee moties. Daarna heb ik beide moties, ruimschoots voor de vergadering via de mail naar de coalitiepartners verstuurd, waarop ik een dag later al antwoord had van de PvdA en VVD. Kort en krachtig is het antwoord: ‘Wij steunen beide moties niet’.
Het niet steunen van deze twee moties door de coalitie partijen is op zich niet vreemd, daar kan men anders over denken. Echter men heeft ook niet aangegeven of men de moties met een paar aanpassingen wel zou kunnen ondersteunen.
Het wordt echter wel heel merkwaardig en zelfs betreurenswaardig wanneer je dan goed voorbereid plaats neemt in de raadszaal en je plotsklaps een bijna raadsbreed ondertekende motie onder de neus geschoven krijgt, geïnitieerd door de PvdA fractie, met het verzoek om te tekenen. In die motie vele aspecten die sterk overeen komen met onze beide moties. Ook het CDA kwam te elfder ure met een eigen motie.
Het staat een ieder vrij om dit zo te doen, maar als je in een coalitie zit, kun je je afvragen of dit dan collegiaal te noemen is. Of is dit soms politiek?? En dan gebeurt je dit nog geen week nadat de fractievoorzitters van de coalitie nogmaals hebben afgesproken om toch eerst de partijen uit de coalitie als eerste te informeren over moties en hen verzoeken om deze te ondersteunen!!!!
Social Media