Ellende voor startende zelfstandigen.

Albert Veldt 29.11.2012

Onlangs schreef ik dat blij te zijn dat Enschede de samenwerking met het ROZ te Hengelo gaat verbreken.

Het ROZ werkte vanuit een monopolypositie en krijgt van het UWV en Werkplein werklozen aangeleverd die vervolgens tegen een aantrekkelijk bemiddelingstarief klaargestoomd werden als ondernemer.
Steeds heb ik gewaarschuwd voor de risico’s die deze mensen liepen, niet alleen qua aansprakelijkheid, maar ook vanwege de torenhoge verzekeringen en pensioenreserveringen die zelfstandigheid met zich mee brengt. Verder is het zo dat je als ondernemer niet verzekerd bent voor de WW. Dus als het niet lukt en je moet stoppen na drie jaar ben je al je centjes kwijt, hebt een schuld én je kunt nauwelijks ergens aanspraak op maken.
Nu lees ik in Tubantia dat een commissie een rapport heeft gemaakt wat in de tweede kamer is gepresenteerd over kleine zelfstandigen. Met name die vanaf 2006 aan de slag zijn gegaan ook veelal geholpen door het ROZ. Velen zijn volgens deze commissie beticht van fraude, dit kwam omdat zij door onjuiste voorlichting van het UWV hun indirecte uren, zoals reis- en administratie-uren, niet opgaven als gewerkte uren. De belastingdienst die hen controleerde veroordeelde hen voor fraude, waarna ze een fikse boete moesten betalen en bovendien een strafblad kregen.
Inmiddels heeft de groep (naar onze informatie gaat het in Enschede om ruim 50 personen) die op deze geïnstrueerde wijze handelden inmiddels hun geld terugontvangen en kunnen zij nu via de Hoge Raad het strafblad ongedaan laten maken. U zult echter begrijpen dat velen van hen door alle sores inmiddels failliet zijn gegaan of anderzijds met een flinke ellende zijn blijven zitten.