De Zuidmolen met bibliotheek; ons nieuwe kennishuis?

Ben Sanders 27.09.2012

Tijdens de behandeling van het raadsvoorstel Stedelijke Koers in de Raad van 24 september 2012 heb ik nog even zitten filosoferen

over het Kennishuis, bibliotheek etc. Het College wil het liefste met de bibliotheek en andere partners een ‘Kennishuis’ starten in de oude Hoge Textielschool ‘De Maere’ aan de Ripperdastraat. Ik heb een ander voorstel.

Daarvoor een korte inleiding; Sinds 1991 heb ik verregaande contacten met het gemeentebestuur van de Oost-Duitse Hanse- en Universiteitsstad Greifswald. De brandweer Greifswald is partner van de brandweer Enschede en daar ligt ook mijn betrokkenheid. De stad Greifswald met haar ca.60.000 inwoners had ooit een grote werkeloosheid, iets wat nu niet meer aan de orde is. Nu, met haar Universiteit, Max Planck Instituut en Universiteitsziekenhuis is Greifswald een Duitse kennisstad met 25% jongeren als inwoners en veel Internationale contacten, al met al iets waar wij als Enschede nog wel eens ons voordeel mee zouden kunnen doen. Zo hebben zij ook een onderzoekscentrum en een wetenschapshuis en Jongerenhotels, iets wat wij in Enschede ook graag willen of zouden moeten hebben. Wij hebben de UT, ITC, Saxion, ROC en topziekenhuis MST, maar ook ‘De Maere’ en de ‘Zuidmolen’!

Nu mijn idee;
Als wij de hele Zuidmolen nu eens zouden kunnen transformeren naar een openbaar ‘Kennishuis’ met geïntegreerde bibliotheek, zicht- en informatie ruimten m.b.t. alle mogelijke opleidingen MBO – HBO en universitair, (veel inwoners hebben hier geen idee of notie van) vergader- en stilteruimte, studentenverenigingen, studentensport, studentenuitzendbureau, studentenreizen, stagebedrijven, restaurant etc. etc. en bijv. sport, fitness en spel in de kelder?? Alles dicht in het centrum , met detailhandel gericht op de naar het kennishuis komende bezoekers. De daardoor openvallende M2 detailhandel kunnen we dan elders in de stad naar behoefte weer faciliteren. Deze eventuele transformatie van de Zuidmolen past ook prima in het beleid en het koersplan: ‘Uitbreiding van het centrum van binnen naar buiten’.
De Maere: dit historische gebouw, welke een jarenlange onderwijsfunctie had en nog heeft en bekend stond als de HTS en ooit ook ziekenhuis was, zouden we geschikt kunnen laten maken en inrichten als het low budget Jongerenhotel ‘De Maere’, dit bijv. op basis van de formule Variohotels alom bekend in studentensteden in o.a. de Duitstalige landen.

Eenvoudige 1 en 2 persoonskamers met douche, een bed, kast, stoel, tafel en een eenvoudig maar gezond ontbijt (Varioprijzen ca € 35.00 p.p.p.n.). Daarnaast moet ook de mogelijkheid worden geboden voor o.a. vergaderingen en kleine seminars middels kleine zalen en een eenvoudig restaurant en bar met beperkte openingstijden. Daarvoor zou naar mijn mening toch een ondernemer warm te krijgen moeten zijn, te denken valt hierbij aan bijvoorbeeld het Zweedse Ikea concern die heeft aangegeven ca 100 low budget hotels te willen gaan realiseren (zie Trouw van 16 aug. 2012).
Ik realiseer mij ook dat het leegkomende ziekenhuis De Stadsmaten of het SLO pand ook voor zoiets geschikt zou kunnen zijn en misschien nog wel geschikter is. Het geheel is een idee/spinsel wat volgens mij de moeite waard is om eens serieus over na te denken en de eventuele mogelijkheden te laten onderzoeken!! Ik ben benieuwd wat u, maar ook wat de politiek hiervan denkt! Wordt vervolgd!!