Profronde? Kwartet!!

Niels van den Berg 24.11.2011

Afgelopen zaterdag ben ik aanwezig geweest bij GOW (gezamenlijke oostelijke wielerverenigingen) Enschede. Voor de tweede keer op rij hebben zij een parcours opgebouwd aan de Vlierstraat in Enschede. Terwijl de (semi-)profs voorbijschieten in het prachtige decor, stel ik hardop de vraag aan mijn zwager, die ook een fervent wielerfanaat en tevens medeorganisator van dit event is: “dit zouden jullie uit moeten bouwen naar een hoger niveau, wat zeg je daarvan”? Kwaliteit gaat boven kwantiteit, en het kwalitatieve begin is er, we kunnen eens bekijken wat de eventuele mogelijkheden zijn. Enkele dagen later lees ik op teletekst van RTV Oost het pleidooi van Joost Posthuma. Een pleidooi waar ik mij geheel in kan vinden, aangezien de conclusie die Joost trekt er een is waar we niet omheen kunnen. Kernwoorden en feiten onderschrijven zijn conclusies.

Zo is Enschede in het verleden meerdere keren uitgeroepen tot sportiefste stad van Nederland, en ook het gegeven dat er in Hengelo en Almelo een profronde is en dus niet in Enschede vind ik absoluut de moeite waard om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Enschede is inmiddels verworden tot een moderne stad met een behoorlijke omvang. Enschede heeft behoorlijk veel events in haar kalender staan, allen met uiteenlopende karakters. Grotere sport georiënteerde events zijn er in de vorm van de Military en de marathon. Twee enorme evenementen waarbij Enschede vol in de picture staat. Deze evenementen zijn een begrip geworden, en mogen zich zo nu en dan verheugen op mondiale media aandacht. Daarnaast is FC Twente natuurlijk de grootste exponent voor onze stad wanneer het om sport gaat. Met die gegevens kunnen we stellen dat we dus drie grote sport gerelateerde events binnen onze gemeentegrenzen hebben en die hun sporen al lang en breed verdiend hebben. Ik ben, net als Joost, van mening dat er ruimte is voor een kwartet, en dus voor een profronde. Ik vind dat we serieus moeten gaan kijken welke mogelijkheden er zijn, waarbij ik wel richting durf te geven aan de financiering van een dergelijke profronde. Het overgrote deel zal voort moeten komen uit sponsoring, maar wanneer wij in de eerste jaren een lichte ondersteuning kunnen bieden, vind ik dat we alles uit de kast moeten trekken om de plannen te realiseren. Enschede Promotie bijvoorbeeld zou een rol kunnen spelen m.b.t. de PR. Twee voordelen hebben wij als Enschede zijnde. Joost als uithangbord en een fietsvriendelijke stad in wording zijn alvast een mooi begin. Tot slot ben ik ook voornemens om wethouder Wallinga, met zijn sport minded karakter te vragen om eens een bijeenkomst te organiseren, zodat we misschien in 2012 de profronde van Enschede toe kunnen voegen aan onze goed gevulde sportagenda.