Berichten van 25.03.2011


Kennispark – Business & Science Valley en waar stopt de trein??

Albert Veldt 25.03.2011

Op de vergadering van de stedelijke commissie kwam het bovengenoemde plan op tafel over het Kennispark. In principe wat verwarrend, want eigenlijk ging het niet over het kennispark maar alleen over het gebied rondom het station Drienerlo. Op vragen over de vrijkomende grond van het inmiddels gesloopte viaduct op de Hengelose straat (2,5 ha) werd door Wethouder van Hees dan ook geen antwoord gegeven. Dat was immers niet aan de orde.

Burgerbelangen is vóór ontwikkeling van het Kennispark en Businesspark om de werkgelegenheid te stimuleren. Net terug van een studiereis naar Berlijn , hebben we goede indrukken opgedaan over hoe het zich in de toekomst zou moeten gaan ontwikkelen. Overigens zijn ook Eindhoven en Nijmegen steden met een Universiteit die deze ontwikkelingen nastreven. Nederland zal het steeds meer moeten hebben van intelligente ontwikkelingen dan technische handvaardigheden.

 

Station Drienerlo verder ontwikkelen is dan ook een must. Uit de gegevens van de Universiteit blijkt dat 65 % van de ruim 22.000 studenten in Enschede en/of op de Campus woont. Dit houdt in dat de rest van de dagelijkse studenten van buiten Enschede komt. Mét de toename van de bedrijvigheid van het Kennispark én de nog te vergroten Grolsch Veste vragen wij ons af of dit niet ten koste zal gaan van ons Hoofdstation Enschede. Wethouder van Hees kon ons hier eigenlijk geen antwoord op geven. Wat vindt Pro Rail van de wens van de gemeente Enschede om de intercity’s in de toekomst te laten stoppen op Drienerlo?   Ook hierop bleef de wethouder ons antwoord schuldig. Ook van andere partijen leefde de vraag of de naam Drienerlo nog wel passend was voor de bestemming?? Op ons nadrukkelijk verzoek hierover, om het station bijvoorbeeld “Kennispark Twente Enschede” te noemen, gaf de wethouder aan dat dit wellicht op bezwaren zou stuiten van Pro Rail. Burgerbelangen vindt dit toch het onderzoeken waard!

Als klap op de vuurpijl heb ik als raadslid gevraagd, waarom niet wordt overwogen om “Drienerlo” gewoon het eindstation (ons hoofdstation van Enschede) te laten zijn!!! Wat is daar mis mee?? Kunnen we eindelijk de stad aan elkaar breien en de vrijkomende grond exploiteren. Stelt u zich eens voor dat de spoordijk er uit zou gaan vanaf het havengebied tot aan het station. Wat een prachtig nieuw gezicht zou dat geven en denk aan al de mogelijkheden. Op Station “Drienerlo” is bovendien genoeg ruimte voor de bussen, auto’s en fietsen, een compleet transferium zou ik zeggen. De suggestie werd echter gelijk weer van tafel geveegd door onze Voorzitter de heer Westerbeek, jammer dat wel!!

                      – –


De ijsbaan Twente

André Le Loux 25.03.2011

In september 2010 hebben wij over de ijsbaan Twente een aantal vragen gesteld aan wethouder Wallinga. Vragen die wij stellen omdat wij redenen hebben om te vermoeden dat er iets niet goed gaat.

Een van de vragen luidde als volgt: Hoeveel mensen hebben het afgelopen seizoen de ijsbaan bezocht en is dit voldoende om de continuïteit te waarborgen?

In het antwoord gaf de wethouder aan dat de 180.00 bezoekers van het vorige seizoen voldoende was om de continuïteit te waarborgen. Dit heeft de wethouder middels een memo laten weten.

Nu blijkt dat de 170.000 bezoekers van dit seizoen leidt tot een verlies van € 350.000 heeft de wethouder toch wat uit te leggen. Natuurlijk spelen er ook andere factoren een rol bij het bepalen van het exploitatie resultaat. Maar dan zou er sprake moeten zijn van enorme tegenvallers. En daar hebben we niets over gehoord. Personeelskosten spelen een rol, maar het voltallige personeel is net vorig jaar ontslagen en duurder personeel heeft men niet aangenomen.

In de memo van oktober 2010 staan zelfs maatregelen aangekondigd die er voor zouden moeten zorgen dat de aanloopverliezen van de eerste twee jaar niet weer zouden voorkomen.

Ja, mismanagement zou dan een oorzaak kunnen zijn, maar wij vermoeden dat zaken veel te rooskleurig worden voorgesteld en men nu door de mand valt.

Daar er volgens de memo regelmatig overleg is tussen gemeente en exploitant moet de wethouder dus al langer weet hebben gehad van de grote tekorten.

Wat ook nog opvalt, is de mededeling dat schaatsgroepen de ijsbaan de rug hebben toegekeerd en vertrokken zijn naar Deventer. Heeft dat soms ook met de ijskwaliteit te maken?

Om toch te kunnen komen tot een beter exploitatieresultaat vraagt de exploitant nu aan de gemeente om de hal in de zomer te mogen gebruiken voor evenementen e.d.

Op zich is het natuurlijk goed dat een hal ook in de zomerperiode gebruikt kan worden, maar of dit hier nu de oplossing is?? We hebben al Go Planet, de Twentehallen, Expocenter. En volgens ons gaat het daar ook nog niet zoals men het graag zou zien. Dus meer van hetzelfde zal niet tot een oplossing leiden. Stof tot nadenken !!! 

                               – –   


Speerpunt BBE

Niels van den Berg 25.03.2011

Een absoluut speerpunt van de fractie Burgerbelangen Enschede is verkeer en in bredere zin het mobiliteitsplan. Tijdens de coalitieonderhandelingen hebben we in dat opzicht twee speerpunten uit kunnen onderhandelen. Op de achterzijde van de flyer die gebruikt is tijdens de campagne activiteiten, zijn deze speerpunten terug te vinden. Maar in feite is het op dat moment niets meer dan een uitgelicht stuk tekst
uit je verkiezingsprogramma. Dit wordt anders wanneer de tekst op de flyer terug te vinden is in het uiteindelijke, door alle partijen ondertekende, coalitieakkoord. En laat dat nu net het geval zijn met deze twee punten.
Hieronder in het cursief de letterlijk gekopieerde teksten vanuit het akkoord.

Goede bereikbaarheid en doorstroming
Bereikbaarheid blijft in deze collegeperiode van groot belang. Wij willen de volgende
verkeersknelpunten een hogere prioriteit geven binnen het mobiliteitsbeleid:

  • aanleg van een fietspad langs de Zuid Esmarkerrondweg
  • doorstroming bij de rotonde Oostweg;
  • doorstroming bus op Haaksbergerstraat bij MST;
  • verkeersregelinstallatie kruising Oldenzaalsestraat-Molenstraat.

Geweldig toch?! Fietspad Zuid Esmarkerrondweg en doorstroming bij de rotonde Oostweg staan hoog op de prioriteiten lijst. Kortom dubbel zo belangrijk. Want een prioriteit is niets meer dan vaststellen wat het belangrijkste is van de dingen die je wilt doen. En dan staat het ook nog eens hoog op deze vastgestelde lijst. Bulls-eye zou ik zo zeggen, maar nu ineens bereiken mij de geruchten dat er vanuit het werkveld
gesteld zou worden dat het heel goed kan dat prioriteiten elders gesteld worden. Andere keuzes, zo zou ik het willen noemen. Ik noem dat betreurenswaardig, want de meerderheid van de kiezers heeft middels hun politieke voorkeur te kennen gegeven dat er daar iets moet gebeuren.

                         – –
Vanuit de verschillende werkgroepen en de onlangs gehouden proef op de rotonde Oostweg is al gebleken dat deze de verkeersintensiteit niet kan verwerken. Dus moet er daar iets gebeuren. Een andere mogelijkheid is dat er bijvoorbeeld een rotonde wordt aangelegd op de oversteek Schukkinkweg / Oostweg. Ook een situatie waarvoor ik al eerder serieuze aandacht heb gevraagd. Maar nee we wachten en werken. Werken in werkgroepen, en zo doet de bureaucratie zijn werk. Het duurt maar en het duurt maar en zo was het afgelopen maandag avond voor de zoveelste keer raak.

Zie bericht hieronder..

Aanrijding met letsel

Enschede, 22-03-2011 • Een 55-jarige man uit Nijverdal is maandag 21 maart rond 18.35 uur gewond geraakt bij een aanrijding op de Oostweg.
De man reed in een auto op de Oostweg in de richting van Glanerbrug. Een 20-jarige automobilist uit Enschede wilde vanaf de Schukkinkweg de Oostweg oversteken richting de Haverkampweg en zag de Nijverdaller over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De man uit Nijverdal is met onbekend letsel met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Het kan niet anders of het gaat hier vroeg of laat eens goed mis. En dus wil ik een ieder middels deze bijdrage in de nieuwsbrief nog maar eens de suggestie doen om het probleem te verhelpen. Een nieuw aan te leggen rotonde op de plek van de oversteek Schukkinkweg / Oostweg, dient drie doelen namelijk;

a. Een tweede (tijdelijke) ontsluitingsroute voor de wijken Eilermarke en Beekveld / Oikos.
b. Het verhelpen van de levensgevaarlijke situatie zoals deze nu is op deze veredelde kruising.
c. Het ontlasten van de verkeersintensiteit op de rotonde Oostweg.

Laat het coalitieakkoord en de term prioriteit tot zijn recht komen en we zijn van een hoop ellende af. Ik ben benieuwd en wacht ondertussen af als een roepende in de woestijn.


OKÉ-HUIS en Ouderkamer in de Velve-Lindenhof geopend.

Ben Sanders 25.03.2011

Woensdag 23 maart was het dan eindelijk zover en is het Oké-huis met Ouderenkamer geopend. Het Oké-huis is een professioneel kinderdagverblijf gecombineerd met een intensief programma voor voor- en vroegschoolse educatie en staat voor maximale ontwikkelingskansen voor kinderen van 0-4 jaar in de wijk Velve-Lindenhof. Enschede heeft de visie dat goede voorzieningen voor kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar onontbeerlijk zijn. Door de veranderde inzichten over de combinatie van werk en de zorg voor kinderen, is naast het peuterspeelzaalwerk,de kinderopvang net zo belangrijk geworden bij de talentontwikkeling van onze kinderen.

In de ambitieuze wijk Velve-Lindenhof is men zich in 2008 hier al bewust van geworden en groeide het idee dat het samengaan van het peuterspeelzaalwerk en de kinderopvang voor ouders en kinderen veel voordelen kan bieden. Na vele gesprekken zijn kort daarna door Alifa en Kidsstop -met hulp van de gemeente Enschede- de eerste voorzichtige stappen gezet om de integratie van het peuterspeelzaalwerk en
kinderopvang mogelijk te maken. Het is een lange zoektocht geworden om twee stelsels met elke hun eigen financiële en juridische kaders en werktradities samen te smeden tot een voor ouders herkenbaar vorm van opvang, gecombineerd met een goed ontwikkelingsaanbod voor de kinderen.

Daarbij hadden de organisaties ook nog eens de ambitie en wens om -geheel nieuw- de ouders in de vorm van een ouderkamer er meer bij te kunnen betrekken en waar nodig te kunnen ondersteunen bij de opvoeding. In dit soort zoektochten kun je over elke telefoonsnoertje struikelen en dat gebeurde ook. Het wiel moest opnieuw worden uitgevonden met alle gevolgen van dien. Wat dat betreft niets dan bewondering voor
iedereen die mee gewerkt heeft bij de ontwikkeling van het concept maar vooral voor Rudi ter Riet van Kidsstop en Beatrijs van Riessen van Alifa die het risico samen aandurfden om dit onbekende terrein te betreden. Nog meer bewondering krijg je als men zich realiseert dat zij ook nog een sterke doorgaande lijn met het basisonderwijs tot stand willen brengen door samenwerking met de Lipper en de Kubus.

Het Oké-huis is tijdelijk gehuisvest op de benedenverdieping van de Lippeschool aan de Lage Bothofstraat. De verbouwing en de wettelijke aanpassingen volgens de laatste eisen is mogelijk gemaakt door de woningbouwcorporaties Domijn en De Woonplaats die uit het plan Jeugd en Onderwijs de verbouwing hebben gefinancierd. Dit laat weer eens duidelijk zien dat deze woningbouw corporaties toch ook van grote maatschappelijke betekenis zijn.