Berichten van 10.03.2011


Mooie fontein op de kop van de Boulevard.

Albert Veldt 10.03.2011

Op de laatste vergadering van het Centrum kwam de directeur van Punta Pasta aan het woord over de rommelige entree naar het van Heekplein via de Oldenzaalse straat en van Mooienhof. Die entree wordt helemaal verziekt door de fietsnietjes die daar staan. Het aanbod aan fietsen van de noordelijke kant is zo intensief dat over het algemeen alle fietsnieten bezet zijn en veel eigenaren hun fietsen daarom maar tegen de winkelgevels plaatsen. De stroom winkelende mensen en met name toeristen die vanuit de Klanderij komen buigen om die reden af naar rechts richting van Heek markt. Eigenlijk ontbreekt hier een ondergrondse fietsstalling naar onze mening.

Het idee van de ondernemer was om de fietsnieten te verplaatsen naar links en/of rechts op de Oldenzaalse straat en op de vrijkomende plek van de fietsnieten een soort van parkje in te richten op met daarin de Madonna (u allen bekend) die de winkeliers graag wilden adopteren. Met een inrichting op die wijze zou er een betere uitstraling ontstaan en daardoor ook de verblijfsduur voor bezoekers toenemen, hetgeen de omzet van de winkeliers weer ten goede zal komen.

Als raadslid van Burgerbelangen heb ik aangegeven het idee te omarmen, sterker nog, naar mijn idee en ik denk bij veel burgers van Enschede bestaat er beslist behoefte om op dat punt bijvoorbeeld een mooie fontein te maken. Water dat combineert met de waterpartij op de zuidkant van het van Heekplein. Komend vanuit Duitsland, de grens, zie je dan op de kop van de Boulevard een soort van “landmark” in de vorm van een mooie fontein van drie á vier meter die aangeeft “hier gebeurd het”.

Wethouder van Hees was het er in ieder geval mee eens dat er iets aan de situatie aldaar moet wijzigen en komt met een voorstel. Burgerbelangen is blij dat er geluisterd wordt naar ondernemers in deze voor hen barre tijden en wacht de voorstellen af.


Citymarketing in stand houden??

Niels van den Berg 10.03.2011

Afgelopen maandag in de stedelijke commissie is citymarketing aan bod gekomen. Enschede promotie onder leiding van directeur Marcel Wendrich, krijgt de komende jaren nog een organisatiebudget van 1,25 miljoen euro. Het uitvoeringsbudget van ruim 1 miljoen euro gaat ervan af, tenminste zoals het er nu voor staat. Daarover moeten we in de toekomst weer gaan beslissen. Hebben we financiële ruimte om weer uitvoeringsbudget toe te wijzen? Zo ja, over welk bedrag spreken we dan, en voor de duur van hoeveel jaar? Indien er geen financiële ruimte is, wat doen we dan? Gaan we op zoek om deze ruimte te creëren? Allemaal vragen dus over dit onderwerp. Dat Wendrich en de zijnen prima werk verrichten mag gezegd worden. Enschede is in de laatste 20 jaar meer en meer op de kaart komen te staan. Ik durf wel te stellen dat Enschede de hoofdstad van het Oosten is geworden. Dit is zoals gezegd mede te danken aan de gevarieerde marketing middelen die zijn ingezet door Enschede Promotie. Vandaar ook dat wij van mening zijn dat we city marketing in stand moeten houden. Wel maken wij als Burgerbelangen Enschede de kanttekening dat we graag zouden zien dat Enschede Promotie. events opstart en begeleid, waarna evenementen in de jaren erna steeds meer zelfvoorzienend worden. In dat geval kunnen organisatoren van evenementen te allen tijde terugvallen op de mensen van Enschede Promotie voor kennis en advies.

 Dan zijn er nog de uitagenda, de banners, de VVV en al die andere middelen om de aandacht te vestigen op onze prachtige stad Enschede. Ook dit moet blijven, het is de basis van het fenomeen citymarketing. Burgerbelangen vindt dat qua subsidie het maximum bereikt is. Wij zijn tevreden over dat wat er gedaan wordt in verhouding tot het product dat geleverd wordt. Maar wil je echt doorgroeien, moet er dan niet een verhoging komen van de subsidie? Nee, zeggen wij in eerste instantie. Ook die discussie zal later weer opgepakt worden. Wanneer we cijfers hebben gezien en een soort van evaluatie. Wat is de winst in bezoekersaantallen? Hoeveel gasten overnachten er nu meer in onze stad? Waar komen de bezoekersstromen vandaan? Nu nog allemaal een groot vraagteken. Eigenlijk kun je zeggen dat we er een miljoen subsidie insteken, maar wat levert het op? Het is allemaal moeilijk te meten, maar op basis van wat je ziet voel je dat het goed is.

Het allergrootste PR middel voor onze stad is waarschijnlijk wel FC Twente. Een instituut waaraan we geen cent subsidie verlenen, maar die de stad een hele goede naamsbekendheid geeft. Alleen al door deze club hebben we dit jaar vele Russen, Duiters, Engelsen, Italianen als bezoekers gehad. Volgens mij is de mix van Fc Twente en Enschede promotie de juiste voor een stad als deze.


Euregio Bedrijventerrein

Ben Sanders 10.03.2011

 Als je als eens door de straten van het Euregio Bedrijvenpark rijdt, dan valt het op dat er naast veel leegstaande panden en nog onbebouwde kavels er m.n. ook weinig onderhoud wordt gepleegd aan de “bermen” groenstroken. Wat het meest opvalt -mits er al geen vrachtwagens geparkeerd staan- is dat de meeste groenstroken zijn veranderd in modderige stroken zand met kuilen en kapot gereden zijn door (vracht)auto’s. Hoe kan het zijn dat er op een dergelijk ruim bedrijvenpark nauwelijks of geen parkeerhavens gesitueerd zijn buiten de hekken van de bedrijven en er geen goede ruimte is gecreëerd voor lang parkeren van vrachtautocombinaties met daarbij enige sanitaire voorziening? Er zijn immers geregeld buitenlandse vervoerders die bijvoorbeeld het weekend overblijven en dan hun “huisvesting” hebben in hun vrachtauto.

Het zou een goede zaak zijn om bijvoorbeeld aan de Lenteweg ter hoogte van de ingang naar het station op één van de daar aanwezige grasvelden een soort van “autohof” te maken met parkeergelegenheid en een sanitaire voorziening waarmee je alles op één plaats concentreert. De groenstroken die nu als parkeerhavens worden gebruikt (kijk met name eens naar de Lenteweg) in overleg met de eigenaren verharden en deze in te richten als parkeerplaats voor kort parkeren t.b.v. de ondernemers. Het is niet alleen functioneel, maar het oog wil ook wat!


Aanpak leegstand

André Le Loux 10.03.2011

 

In vele steden waaronder ook in Enschede is er veel leegstand, zowel van kantoorgebouwen als bedrijfspanden.En dan toch nieuwe bedrijventerreinen aanleggen. Dit zou toch eigenlijk niet mogen. Maar is er wat aan te doen ?

Voorbeelden van al jarenlange leegstand zijn het Arke pand aan de Deurningerstraat, de ABN/AMRO aan de Oldenzaalsestraat/ Hoek Boulevard en het gebouw van Ericsson op het Business en Science park. In Amsterdam willen ze nu kantoorpanden om gaan bouwen tot woningunits, maar wat kunnen we in Enschede? De vraag naar woningen is hier niet zo groot. Maar we kunnen wel zeer actief en intensief met eigenaren om de tafel gaan om deze panden een andere bestemming te geven.

Maar bovenal kan de gemeente het beleid omgooien. Bij de uitgifte van grond kan men een garantiestelling gaan eisen dat bij verlating van het pand de gemeente de grond terugkoopt minus de sloopkosten. Zo kan de grond meteen weer worden uitgegeven en hebben we geen nieuwe bedrijventerreinen nodig. Zo kan men langdurige leegstand tegen gaan.Als dit nu al zou gebeuren dan hebben we helemaal geen nieuwe bedrijventerreinen nodig, zoveel leegstand en lege plekken zijn er momenteel.

Op deze wijze was het pand op de Josink Es waarschijnlijk niet eens gebouwd, leegstand op een nieuw bedrijventerrein is toch ook volkomen ongeloofwaardig. En als we niet oppassen duurt het geen vijf jaar meer of de hele Grolsch staat leeg. En wat moeten we dan met zo’n stuk grond ?? We moeten ons toch terdege realiseren dat onze grootschalige maakindustrie op zijn eind loopt en we het van de kennisindustrie zullen moeten hebben.Kennisindustrie ook nog waarbij de helft van de werknemers meer thuis dan op het bedrijf werkt.

                                  – –