Herfstvakantie aan de Turkse Rivièra

Niels van den Berg 14.01.2011

Je hoort het mensen zo vaak zeggen in gezelschap; eindelijk vakantie!
Daar was je ook wel aan toe zegt menigeen vervolgens tegen de docent in kwestie. Om en nabij de twaalf weken vakantie. Met als spektakelstuk de zomervakantie. Daarnaast hebben we natuurlijk de voorjaarsvakantie, kerstvakantie en niet in de laatste plaats de herfstvakantie. Dit cursusjaar is de herfstvakantie verschoven in de stad Enschede. De besturen van de Enschedese scholen hebben hiertoe gemeenschappelijk besloten. Via een heuse commissie vakantieregelingen is geïnventariseerd welke scholen voor en welke tegen zijn. Na 3 december 2010 is gebleken dat de maatregel als algemeen aangenomen kan worden beschouwd.

Dit vind ik uiterst merkwaardig, gezien de reden die ertoe hebben geleid. Zes weken les tussen zomer en herfst, en vervolgens een ellenlange rit tot aan de kerst van maar liefst negen weken. Het is wat beste mensen, negen weken achter elkaar moeten werken. Ook voor de leerlingen is dit natuurlijk bij lange na niet vol te houden. Dit is ook logisch, want in voorgaande jaren kon dit allemaal prima. Nee de generatie die vanaf 1993 naar school gaat kan dit ineens niet meer volhouden, waar ze dit in andere jaren prima hebben gekund. Kortom voor mij totale onzin, en ik weet waar ik het over heb, omdat ik zelf ook in de gelukkige omstandigheid verkeer, waarin ik dagelijks voor de groep mag staan.

Dit jaar een heerlijke herfstvakantie geboekt met familie en vrienden. We gaan een weekje met het vliegtuig naar de Turkse Rivièra. We hebben voor gemiddeld € 500,- pp de reis geboekt. we werken bijna allemaal in het onderwijs, maar dat is puur toeval.br> Harry, een goede vriend van me, werkt twee dagen bij het ROC in Almelo. De overige drie werkt hij bij de SBE in Enschede. Bennie, een oom van mij geeft communicatie aan de Saxion te Enschede. Weer een andere vriend van mij, Bart, geeft les aan de afdeling sport & bewegen van het ROC Enschede. Verder gaat Kees ook nog mee. Hij is niet werkzaam in het onderwijs. Hij heeft drie kinderen. De oudste studeert aan de Saxion hogeschool. De middelste gaat vanwege pesterijen in het verleden, dagelijks naar Hengelo naar school. Zijn jongste zit aan de v/d Waalslaan.

Ook Marcel, alleenstaande vader van een dochter, gaat altijd mee. Zijn dochter gaat in Neede naar school. Hij zelf werkt sinds kort bij ons op de SBE. Tot slot gaan Marian en Gijs al jaren mee met ons. Ze hebben twee kinderen. De een zit nu in groep 8 van een basisschool in Enschede. De ander, Niek, volgt speciaal onderwijs in Nijverdal. Hij wordt wekelijks opgehaald met het busje, behalve de vrijdag. Op vrijdag wordt hij gebracht en gehaald door zijn vader.

Heerlijk, we doen dit al jaren zo in onze vriendengroep, en ook nu al weer geboekt voor dit jaar. Dan ineens op zomaar een middag, twee weken geleden, doet de tamtam zijn werk. We zitten met een mega probleem! De herfstvakantie is verplaatst. Wie bedenkt zoiets!
Annuleringskosten? Of toch door laten gaan? Kan dat dan wel?

We hebben het volgende besloten. Bart en Bennie gaan alvast een weekje eerder om een en ander te installeren. Ze nemen het oudste en middelste kind van Kees vast mee en ook de dochter van Marcel. Een week later gaan Kees met zijn jongste kind, Marcel, Gijs en Marian met hun oudste en ondergetekende. Arme Harry kan helemaal niet. Sneu maar het is niet anders, de commissie heeft besloten. Hij werkt de ene week 2 dagen in Enschede en de andere twee in Almelo.

Voor Niek wordt het ook lastig, hij is zwaar autistisch. Hij kan dus niet met de tweede groep mee. Hij is gehecht aan zijn ouders en raakt zwaar overstuur wanneer hij niet bij hen is. Niek kent Harry erg goed. Hij is er dol op. Besloten is dat Niek 1 weekje bij Harry logeert. Harry heeft aangeboden om Niek naar Nijverdal te rijden, wanneer zijn ouders met zijn broer aan de Rivièra zitten.

Ach het stelt toch niets voor zo’n verschuiving van zomaar een vakantie….
Lachwekkend is en blijft het, en ik hoop nog steeds dat de commissie tot inkeer komt en de wijziging ongedaan maakt.