Berichten van 17.04.2014
Oud zijn, zorg afhankelijk zijn en de taal niet machtig zijn….
Allochtone ouderen wonen net als autochtone ouderen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen woning,
en dan bij voorkeur in een aangepaste woning. Op een gegeven moment gaat het niet meer en dan moeten ook zij in het uiterste geval naar een verzorgingshuis.
Het zou erg mooi zijn als zij dan naar een verzorgings- of verpleeghuis kunnen gaan waarin de elementen van de levensweg uit hun land van herkomst (cultuurgebonden eisen en faciliteiten) te combineren zijn met ons ‘westerse’ zorgsysteem.
In al die jaren dat zij -de eerste generatie gastarbeiders- hier wonen zijn zij nooit goed geïntegreerd en als ze dan zorg behoevend worden, dan is het simpel weg te veel gevraagd omdat proces alsnog in gang te zetten. Gemeenschappelijkheid, het delen van herinneringen, voeding, de taal, religie en eigen cultuur vormen de rode draad in hun woonbeleving.
Belangrijk is dat wij in een multiculturele stad als Enschede, veel meer naar de mogelijkheden moeten kijken voor een woon/zorg voorziening voor deze specifieke groep Enschedese ouderen. Dit kan al prima en ook simpel gerealiseerd worden binnen bestaande verzorgings- en of verpleeghuizen door bijvoorbeeld te beginnen met een beetje aanpassing op het gebied van o.a. voeding, personeel en inrichting.
Dus gewoon samen doen! Ook met onze ouderen.
Lelystad moet derde vliegveld worden
‘Schiphol is van plan om 90 miljoen euro te steken in de vernieuwing van Lelystad Airport.
Het vliegveld opent in 2018 de deuren en moet uiteindelijk de derde luchthaven van Nederland worden. Dat meldde Schiphol vorige week dinsdag. De luchthaven wordt vanaf de opening in 2018 gefaseerd uitgebreid. De € 90 miljoen investering dekt de totale uitbreiding tot 2033. Het vliegveld moet vanaf dat jaar met 45 duizend vluchten per jaar en 6,7 miljoen passagiers de derde luchthaven van Nederland worden. Naar verwachting worden deze cijfers behaald ergens tussen 2033 en 2043. Vanaf 2028 denkt Schiphol winst te kunnen maken op de uitbreiding. Rond 2035 zijn naar verwachting de investeringen terugverdiend. Dit staat te lezen en via video te bekijken op NU.nl .
Het is toch allemaal wel een beetje vreemd want volgens ‘economische kenners’ is er geen ruimte voor een extra luchthaven. Of is dat ‘extra’ alleen bedoeld voor Twente, u weet wel die streek die volgens veel studiebollen en knappe koppen in het westen van het land nog altijd in de Achterhoek ligt! Was het ook niet toevallig de NV Schiphol die (achter de schermen) mee heeft gedaan om Twenthe Airport in handen te krijgen? Was het ook niet de NV Schiphol die een negatief advies uitbracht m.b.t. Airport Twenthe? Is het ook niet toevallig de NV Schiphol die dat allemaal misschien dan toch deed uit eigenbelang? Het lijkt er nu wel veel op!!
Maar goed, als het aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu ligt, mogen vanaf de vroegere militaire vliegbasis Twente straks 22.000 vliegtuigen per jaar landen of opstijgen. 6500 van die zogeheten vliegbewegingen zijn bedoeld voor grote commerciële vluchten, die vanaf 2016 kunnen worden uitgevoerd. In totaal moeten op den duur 930.000 passagiers per jaar gebruik kunnen maken van de luchthaven. Daarmee neemt het Ministerie het basisscenario van de partijen achter de ontwikkeling van het vliegveld als burgerluchthaven over. In een tweede scenario kwam het aantal passagiers in 2030 hoger uit, met een maximum van twee miljoen per jaar. “Als in de toekomst blijkt dat er meer ruimte voor de luchthaven nodig is, kan in een nieuwe besluitvormingsprocedure het luchthavenbesluit worden aangepast”, zo stelt het ministerie over de keuze voor het zogenoemde lage scenario, volgens NRC nieuws op 7 maart Jl. De komende tijd kunnen belanghebbenden hun commentaar geven op het ontwerpbesluit van het ministerie. Daarna moet het voorstel ook nog worden behandeld door het parlement. Voor de tegenstanders van de Twentse luchthaven is er in ieder geval weer onderwerp bijgekomen, n.l. het promoten van Lelystad Airport.
– –
Thuis bij ‘ Chez Nous’
Afgelopen week heb ik uitvoerig gesproken met een geëmotioneerde moeder wiens zoon onderwijs volgt aan de Buursestraat,
Chez Nous. De onderwijsinspectie heeft deze school onlangs als zwak gekwalificeerd en daarmee tegelijk een uitspraak gedaan dat de school niet helemaal voldoet aan de eisen die gesteld worden aan een onderwijsinstituut. Daarmee dreigen deze vestiging van Attendiz en haar leerlingen tussen wal en schip te vallen.
Chez Nous is een school waar leerlingen naartoe gaan die niet, of even niet, schoolvaardig zijn. Hetzij door kind geboren eigenschappen, hetzij door omgevingsfactoren. De school schakelt in veel gevallen terug naar een willekeurige vorm van onderwijs en regelmatig ook naar een leerwerktraject. Kleinschaligheid en individuele begeleiding moeten ertoe bijdragen dat deze kinderen op enig moment deel kunnen nemen aan het arbeids(toeleidings) proces. In feite zit er helemaal niets onder deze school. Dat geeft heel duidelijk het belang aan van dit allerlaatste vangnet. Wanneer dit vangnet scheuren gaat vertonen krijgen we te maken met vroegtijdig schoolverlaten en dat is nu juist iets wat ook wij als gemeente willen voorkomen.
Kijken naar verschillende oplossingsrichtingen is van groot belang en zorgt er in ieder geval voor dat Burgerbelangen Enschede zich eerst wil gaan oriënteren op de mogelijkheden die er eventueel zijn. Dat vraagt om feiten over en samenwerking met de betrokken partijen. Met als gezamenlijk doel het behouden van deze zeer belangrijke spil in het onderwijsveld van Enschede.
Social Media