Berichten van 13.10.2011
Afvalscheiding
Onlangs was er voor raadsleden een voorlichting en brainstormsessie over de stand van zaken met betrekking tot het scheiden van afval in de gemeente Enschede.
Ook werden de resultaten van een onderzoek onder de burgers gepresenteerd.
Het blijkt dat met name de scheiding van plastic en papier beter kan. Dit is ook nog eenvoudig te verbeteren.
Het gevolg van een betere scheiding is dat een verhoging van de afvalstoffenheffing de komende jaren kan worden beperkt. De heffing is gerelateerd aan de mate van scheiding. Scheiden we het afval beter , dan gaan de kosten omlaag en dit wordt weer verwerkt in de heffing.
Ik verwacht dan ook de komende maanden een voorstel om plastic apart te gaan inzamelen en een verbeterde manier om papier te gaan scheiden.
De mogelijkheid om 1 of twee afvalbrengpunten te gaan sluiten kon niet rekenen op veel instemming.
En , gelukkig, de grijze Otto, wordt ook in de toekomst elke twee weken geleegd. De destijds geopperde mogelijkheid van het legen eens per vier weken, is van de baan.
Stop met zoeken naar een landmark op de kop van de dagmarkt!
In de Tubantia van afgelopen dinsdag viel me een stukje op van de heer van Spankeren in de rubriek “lezers schrijven”. Hij pleit voor verplaatsing van het bekende bronzen paard dat als standbeeld staat voor het inmiddels gesloten Natuurmuseum aan het Ariënsplein naar de kop van de dagmarkt, hoek Oldenzaalsestraat, Boulevard.
In stadsdeel Centrum is al eerder gesproken over verfraaiing van deze entree naar ons van Heekplein door middel van het plaatsen van een markant beeldwerk. Er is zelfs over gedacht om de Madonna van het van Loenshof te adopteren. De heer van Spankeren heeft echter bijzonder goed meegedacht, want “het bronzen paard” zal geplaatst op de kop van de Dagmarkt, op een circa één meter hoge sokkel, zeker een goede en prominente plaats in gaan nemen, die niemand die onze stad bezoekt zal kunnen ontgaan.
Ons advies aan ons college is: zoek niet verder maar voer het plan uit zoals nu wordt voorgesteld.
UMTS & Antennemast Twekkelerveld
Jaren lang heeft er zich een probleem voorgedaan in de wijk Twekkelerveld tussen een radiozendamateur, buurtbewoners en de gemeente om een ‘beeldbepalende’ 15 meter hoge antennemast achter een woning aan de Abr. Strickstraat. Uiteindelijk hebben de buurtbewoners de rechter en de oplossing aan hun kant gevonden. Prima zou je zeggen probleem opgelost.
Maar wat ik nu zo vreemd vindt is dat er zich nu alweer een volgend identiek probleem aan het ontwikkelen is in die zelfde buurt, n.l. aan de Roelof van Schevenstraat, hemelsbreed 100 mtr verderop. Vodafone wil daar op een hoogspanningsmast in de directe omgeving van woningen een UMTS mast plaatsen omdat in delen van Twekkelerveld en de UT de ontvangst slecht is. Nu is er al jaren een discussie gaande over al dan niet aangetoonde UMTS gezondheidsproblemen bij mensen die in de buurt van een dergelijke mast wonen. Neemt de gemeente met het verlenen van een vergunning hiermee een risico of zijn het allemaal ‘onzin’ verhalen. Misschien moeten dergelijke masten toch maar op een vrije locatie ergens op bijv. het UT terrein of in het Havengebied worden geplaatst en in dit geval weten we dan in ieder geval zeker dat deze mast niet opnieuw een ‘beeldbepalend’ onderwerp zal worden in eventueel toekomstige discussies.
Prioriteiten in uw budget, maar hoe doet onze gemeente het?
Als het in uw gezin financieel minder goed gaat door de economische malaise, moet u prioriteiten stellen. Er komt minder geld binnen en misschien dat als u samen met uw partner werkt, één van beiden uren moet inleveren en/of zijn /haar baan verliest. Als er dan minder geld is om de kinderen te kleden, of u moet bezuinigen op hun hobby’s zijn dat moeilijke keuzes waar u voor staat. Een nieuw auto ziet u uiteraard als een majeure investering en die stelt u liever uit tot betere tijden. Het immers niet te verkopen binnen het gezin dat er wel een nieuwe auto komt maar dat de kinderen voor kleding naar de kringloop moeten en u überhaupt elke collecte aan de deur zonder bijdrage voorbij moet laten gaan.
Bovenstaand begrijp u allemaal neem ik aan! Logisch, toch?
Maar laten we nu eens kijken naar onze gemeentebegroting in vergelijking met uw portemonnee. We komen nu al het nodige geld tekort en moeten aan alle kanten bezuinigen. Onze burgers (en met name die het wat minder hebben), vergelijk ze met uw kinderen, moeten inleveren, geen extraatjes meer. De gemeente heeft enkele majeure projecten (lees: luxe uitgaven) in de planning staan. Met het stellen van prioriteiten worden wij nu als raad geconfronteerd. De Auke Vleerstraat is al verbreed, maar de verbreding van de spoorwegtunnel en de tweede brug over het Twentekanaal worden tot nader order uitgesteld? Wij vinden dat heel erg jammer, want in wezen heeft de verbreding dan ook weinig effect in onze ogen. Vreemder vinden wij dat er wel een stations fiets/voetganger tunnel moet komen waar niemand op dit moment behoefte aan heeft. Het risico dat wij lopen komt al gauw op zes miljoen euro te liggen! CDA en PvdA hebben hier ook al kritische opmerkingen over geplaatst. Dus wij zouden zeggen op de plaats rust met die tunnel, laten we het plan over enkele jaren nog maar eens bekijken. Betreffende grote projecten is Burgerbelangen van mening dat deze alleen uitgevoerd moeten worden als het onze Gemeente geen geld kost óf als andere partijen c.q. projectmakelaars bereid zijn de zaak te financieren.
College van Enschede pas op onze portemonnee alsof het de uwe is!!
Social Media