Wat doen we met de bouwgronden in Enschede?

Ben Sanders 30.05.2011

Goede vraag, nu nog een goed antwoord en een goede oplossing. Dinsdag konden we weer iets in de krant lezen m.b.t. de zorgen betreffende de grote tekorten bij het Gemeentelijk Grondbedrijf. Het mag duidelijk zijn dat de gemeente het zich niet meer kan permitteren om z.g. strategische grondaankopen te doen. We hebben, zo blijkt al teveel gronden in ons bezit. Het is schrikbarend om te moeten concluderen dat er alleen al in de Eschmarke een opgelopen tekort is van ca.60 miljoen euro.

Nu is het heel eenvoudig om een ambtenaar of meerdere ambtenaren te zoeken en die vervolgens de misschien wel terechte “zwarte piet” toe te schuiven.

Maar ook daar los je het probleem niet mee op. Het mag duidelijk zijn dat er door de huidige en de voor ons liggende situatie op de woning- en hypotheekmarkt weinig perspectief ligt voor de komende tijd, en dat de verwachting dat grote aantallen verkopen van grond en/of kavels zo langzamerhand een utopie gaat worden.

Met deze wetenschap en prognose voor ogen moet er een oplossing en manier worden gevonden om toch gronden te kunnen verkopen om de snel stijgende verliezen niet nog jaren in de boeken te moeten terug vinden. De Duitser zegt: “Wenn schon, denn schon!” Laten we de tekorten die we nu hebben voor lief nemen en proberen deze in te perken tot hier en niet verder. Breek bestaande contracten met projectontwikkelaars, zoals bijvoorbeeld E2000, open. Stimuleer de particuliere aankoop van een kavel door af te stappen van die torenhoge en voor velen niet meer op te brengen grondprijzen en bied de grond aan door er per kavel op te laten bieden. Beter bijv. de helft vangen en een complete afgebouwde wijk te hebben, dan nog jaren lang met ruwe onrendabele bouwgrond in de maag te zitten die door het opgebouwde renteverlies en exploitatietekort straks helemaal niet meer door particulieren zijn te betalen. Kies gewoon goede eieren voor je geld!